Издвајамо Регион

ПРЕДСЕДНИК ГРЧКЕ ПОБЕСНЕО ПА ЗАПРЕТИО АЛБАНЦИМА: Нећемо седети скрштених руку, ТО ДУГУЈЕМО ГРЧКОЈ И ЕВРОПИ!

loading...

Председник Грчке Прокопиос Павлопулос изјавио је да Албанија поткопава сопствени процес приступања Европској унији „ставовима међународног опортунизма, какви се виде у односима Тиране и Приштине“, и поручио да Грчка неће остати „скрштених руку“ пред таквим поступцима

Павлопулос је поруку Албанији упутио са острва Крф, где је присуствовао комеморацији у част првог гувернера модерне Грчке Јоанису Каподистријасу, преноси АНА.

– Јоанис Каподистријас је модел великог лидера не само за Грчку, већ и за целу Европу. Модел који, између осталог, има две карактеристике: визију и пуно поштовање међународног права. То инспирише нас Грке, али би требало да инспирише и оне који имају амбиције да се придруже ЕУ, а то нарочито важи за нашег суседа Албанију – рекао је грчки председник.

Он је Албанију описао као пријатељску земљу са којом је Грчка увек била у добрим односима и чији пут ка ЕУ подржава.

– Међутим, ставови међународног опортунизма као што су они за које примећујемо да се у последње време развијају између Тиране и Приштине, нажалост подривају (албански) курс приступања – истакао је Павлопулос, указавши да је Албанија за то одговорна.

– Ми нећемо остати скрштених руку пред таквим ставовима. То дугујемо Грчкој и Европи – поручио је грчки председник, преноси грчка агенција.

Павлопулос је са Крфа упутио поруку Албанији, поводом, како каже, узурпације имовине грчке националне мањине у месту Саранда, где албанске власти илегално руше њихову имовину, али и поводом најаве сарадње Приштине и Тиране, наводи РТС.

Грчки председник поручује да такве међународне активности представљају грубо кршење међународних и људских права, права мањина и својине.

 

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
loading...