loading...
Регион Русија Свет Србија

РАМА: Русија користи Србију као пиона у шаху

Премијер Албаније Еди Рама у интервјуу за италијански лист „Република“ изјавио је да Русија користи Србију „као пиона на шаховској табли“ и рекао да између турског и руског утицаја на Балкану постоји „важна разлика“ у томе што Турска „не покушава да намеће ништа балканским земљама“.

Упитан зашто је Балкан стално на мети Русије, Турске, аутократских сила које као да ту спроводе део својих геополитичких ривалитета, Рама је казао:

„Постоји важна ралика, по нашем мишљењу, између Турске и Русије. Ми Албанци Турску видимо као државу региона, који покушава да игра своју улогу без покушаја наметања било чега балканским земљама“.

Рекао је и да је Турска „земља која је везана за евроатлантску перспективу“.

„Русија има везу са Србијом, са словенским светом, али користи ту везу као да је у питању пион на шаховској табли руских геостратешких интереса“, оценио је Рама.

Aлбански премијер је на питање да објасни шта значи његова тврдња да се након ратова деведесетих година прошлог века балканске земље трансформишу „из непријатеља у суседе“ и какав однос Албанија има са Србијом, подсетио да је „пре четири године био први албански премијер који је посетио Београд од 1946“ и да је „председник (Србије Александар) Вучић био први који је дошао у Албанију за последњих 60 година“.

„Радимо на амбициозном плану са циљем укидања царинских стопа, олакшавања трговине и то ће нам корак по корак помоћи у превазилажењу наших разлика и решавању спорова. Косово је тачка неслагања, али се бавимо тиме, можемо са сарађујемо“, указао је Рама.

Он је рекао да „Албанија и Албанци остају земља и народ најнаклоњенији Европи“.

„И то није само зато што желимо да постанемо пуноправни члан политичког и економског блока који осећамо као свој дом и који ће помоћи нашем развоју, нашој стабилизацији. То је и зато што је Балкан и даље регион у којем је сећање на европске ратове и даље живо.

Историја може да се понови, а ЕУ је настала и дугује свој успех томе што је гарантовала европским народима мир и просперитет незабележен у прошлости“, навео је албански премијер.

 

Извор: Tanjug

 

loading...