Србија

РУСKИ МЕДИЈИ СЕ ПИТАЈУ: Хоће ли се у недељу све променити на Kосову?

Фото: Јутјуб

Исход на овим изборима могао би да доведе и до изгласавања неповерења влади Рамуша Харадинаја, посебно јер већ сада постоје посланици у владајућој коалицији у косовском парламенту који јавно говоре да желе да повуку своју подршку владајућој коалицији, због, како тврде, „условљавања која долазе из Београда а која ЕУ подржава“, пише Спутњик.

Изборна кампања за локалне изборе на Kосову и Метохији протекла је као да ванредних парламентарних избора одржаних у јуну није ни било. По многима, ови избори делују као референдум на коме се пре свега гласачи албанских странака изјашњавају о влади коју је саставио, на једвите јаде, Рамуш Харадинај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је реч о локалним изборима – најмање је било локалних тема, а изборна обећања рачвала су се у два правца – према ЕУ и Београду и према националном, чисто проалбанском ставу. Рачуна се да би ови избори могли бити нека врста поправног испита парламентарних, на којим би покрет „Самоопредељење“ који је на парламентарне изборе ишао самостално и освојио највише гласова, могао бити победник у већини од 38 општина на Kосову и Метохији.

Такав исход не само да би уздрмао и онако слабу владу Харадинаја већ би, према речима тамошњих аналитичара, могао и да доведе и до ванредних парламентарних избора. Предвиђа се да ће највећи губитник ових избора бити Тачијева, односно странка коју води Kадри Весељи, ПДK.

Та странка је драстично пала и пре парламентарних избора, а од одласка у опозицију спасила их је коалиција са Рамушем Харадинајем, чији је рејтинг нагло скочио због хапшења у Француској по српској потерници. Рејтинг његове странке, Алијанса за будућност Kосова, у међувремену је у паду посебно због чињенице да је формирао владу искључиво захваљујући подршци Српске листе.

Било како било, за градоначелнике и локалне одборнике на Kосову гласаће се у 38 општина. Централна изборна комисија сертификовала је 91 субјекта, међу којима су странке, грађанске иницијативе, појединачни кандидати и једна коалиција за надгледање избора. Право гласа има 1.890.952 бирача, што је за 18.011 гласача више него на парламентарним изборима.

 

Извор: rs.sputniknews.com