loading...
Србија

САТАНИЗАМ У СРПСКИМ ШКОЛАМА И ВРТИЋИМА?! За католички празник ОД НАШЕ ДЕЦЕ ПРАВЕ ВЕШТИЦЕ И КОСТУРЕ!

Pixabay.com

Српске традиционалне обичаје у школама замењују вештицама, вампирима и скелетима! Уместо да српска деца уче о најлепшим православним празницима и обичајима везаним за њих, поједине васпитне установе ђаке едукују о Ноћи вештица

Не само да су градови у Србији уочи овог католичког празника препуни маскираних младих људи већ се о празнику уочи Свих светих учи и у вртићима.
Тако је мајка петогодишње девојчице била шокирана када јој је дете по повратку из вртића причало управо о Ноћи вештица.

– Ћерка се вратила из вртића са причом како их тамо уче шта је то Ноћ вештица, да треба да се маскирају и иду од врата до врата комшија, да куцају и траже слаткише. Када сам је питала: “А да ли вас уче ко је Божић Бата”, само је слегла раменима не знајући шта је питам – каже Драгица Николић из Београда.

Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, објашњава за Српски телеграф да Ноћ вештица није део програма у школама у Србији.

– Свака школа има план обележавања одређених важних датума као што је рецимо Свети Сава. Сигурна сам да се то дешава ван формалних токова у чије име школа обележава нешто што није део нашег фолклора – напомиње наша саговорница.
Професор Богословског факултета свештеник Радомир Поповић подсећа да православци имају своју веру и своје обичаје, па 31. октобра обележавају Светог Луку, а не Ноћ вештица.

– Наша црква са тим нема апсолутно никаквих додирних тачака. У питању су лоши духовни утицаји, који највише утичу на колебљиве. Нажалост, таквих увек има. Ђаво не спава ни дању ни ноћу – оцењује професор.

Српске традиционалне обичаје заборављамо услед утицаја Запада. Туђе обичаје су нам, како објашњава етнолог Весна Марјановић, донели повратници из западних земаља.

– Док су живели у иностранству, обележавали су и њихове и наше обичаје. Међутим, када су се вратили на ове просторе “увели” су новине, па су тако Светог Трифуна обележавали и као Дан заљубљених, а Светог Луку као Ноћ вештица и све сличне манифестације које имају карактер забаве – објашњава она.

Марјановићева додаје и да је управо забава, односно провод, разлог због ког прихватамо обичаје са запада.

– Срби узимају те обичаје јер су им занимљиви. Они су само изговор за добар провод – наводи етнолог.

Фото: Pixabay.com
Извор: Srpski telegraf
loading...