Издвајамо Свет

СИРИЈА КЉУЧА! РУСИ ЗА 10 ДАНА УБИЛИ 2.359 ТЕРОРИСТА, АМЕРИ ПРАВЕ КУРДИМА ДРЖАВУ: Ко ће пре у Раку?! (ВИДЕО)

Руски ваздушни удари у Сирији између 19. и 29. септембра резултирали су смрћу 2.359 милитаната и око 2.700 рањених. Истовремено, Американци желе да у Риму заврше посао Курдима, а Арапи страхују да се иза римских преговора крије покушај комадања Сирије

Портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков тврди да се међу погинулим налази 16 команданата терориста, као и преко 400 терориста из бившег СССР

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Терористичке организације „Исламска држава“ и „Ал Нусра“ су имале најтеже губитке у последњих неколико месеци. Због ефективног деловања руских снага, оне су озбиљно ослабљене, наводи се у саопштењу.

Министарство је саопштило да су током тог периода руски авиони уништили 67 милитантних испостава, 51 магацин оружја, 27 тенкова, 21 ракетни лансер и готово 200 специјализованих возила терориста.

Конашенков је нагласио да су ваздушни удари помогли у одбацивању контра-офанзиве терориста у провинцијама Идлиб и Деир ез Зор. Регион на ирачкој граници Деир ез-Зор је у последњих неколико месеци подручје најтежих борби у Сирији до сада.

– Уз помоћ руских ваздухоплвних снага, сиријска војска тренутно завршава окружење и уништавање великих снага терориста, у којима се налази око 1.500 милитаната који су напали из Ирака, источни део Деир ез-Зора – додао је Конашенков.

Војни врх у Дамаску истовремено је саопштио да његове јединице од терориста чисте терен око насеља Аш-Шаула које се налази поред ауто-магистрале Палмира-Деир-ез-Зор.

У овом контексту није без значаја да је сиријска опозиција из провинције Рака – која је последњих година јела из руке Вашингтону – одбила да пошаље делегацију на преговоре у Рим у које су организовале САД.

Разлог је то што су Американци предложили да се преговара о судбини града Рака, а „одметнута проамеричка опозиција“ жели преговоре о судбини истоимене провинције.

Ствар је у томе што Американци желе да у Риму заврше посао Курдима, а Арапи страхују да се иза римских преговора крије покушај комадања Сирије, односно да САД и Курди желе да Раку укључе у територију под њиховом контролом повезану копненим коридором Рка-Ајн-ал-Араб-Камишли.

 

Извор: Восток.рс