Издвајамо Свет

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ДИРЕКТОРА ЦИА: Ако Ким изненада умре, не питајте ме ништа

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Вашингтон — Директор ЦИА Мајк Помпео рекао је да у случају када би севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изненада умро, њему не постављају никаква питања.

Фото: Јутјуб

„Уколико би Ким Џонг Ун нестао, имајући у виду историју ЦИА, једноставно нећу причати о томе. Неко би могао да помисли да је то случајност“, рекао је он уз смех пред званичницима националне безбедности на форуму, преноси портал „Саут Чајна морнинг пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал подсећа да ЦИА има „мрачну“ историју покушаја свргавања или ликвидације лидера у Ирану, Куби, Конгу, Вијетнаму и Чилеу, а раније ове године Северна Кореја тврдила је да је ЦИА покушала да уз помоћ јужнокорејске обавештајне службе да убије Кима.

Помпео је додао да би САД требало да претпоставе да је Кимова влада на прагу стварања нуклеарне ракете која би могла да погоди мете у САД и да би требало радити на томе да се то спречи.

Упркос томе, и Помпео и саветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа, Херберт Рејмонд Мекмастер, кажу да би више волели да се Ким дипломатијом и санкцијама доведе за преговарачки сто, али да је војна интервенција и даље опција.

Помпео наглашава да су обавештајне службе САД блиско пратиле развоје оружаних програма Северне Кореје у прошлости, али да се сада ракетни програм те земље развија превише брзо да је тешко бити сигуран када ће успети да испуне циљ.

 

 

Извор: Танјуг