Издвајамо Србија

СОРОШ КУПУЈЕ МЕРКАТОР, НУДИ 150 МИЛИОНА ЕВРА?! Ако склопи посао преузеће и Меркатор С, који послује у Србији!

Неколицина кредитора Меркатора добила је захтеве за продају потраживања. Реч је о укупно 650 милиона евра, колико Меркатор дугује банкама. Како сазнаје словенски Сиол.нет за откуп је наводно заинтересован фонд Qуантум, којим управља познати инвеститор и милијардер Џорж Сорош

Такође, Сорош жели да преузме трећу највећу словеначку трговачку компанију Туш, за коју његови стручњаци раде дубинску анализу и преговарају с повериоцима, пише РТЛ.

Сорош наводно за Меркатор нуди 150 милиона евра, што је нешто мање од четвртине номиналне вредности његова дуга.
По многима контроверзни инвеститор, најпознатији је по организацији “Отворено друштво” која је у последњих 40 година помагала разне хуманитарне, образовне и друге пројекте широм света.

Недавно је постала друга по величини у САД-у, након фонда Била и Мелинде Гејтс. У ту сврху Сорошева организација је у разне програме упумпала више од 14 милијарди долара од 1979. године, откада је основана.

Због таквих ставова Сорош је често на удару националистичких политичара, а последњи пример је прогон с којим је суочен у родној Мађарској, који спроводи тамошњи премијер Виктор Орбан.

Подсетимо, и српски бизнисмен Миодраг Костић заинтересован је за куповину “Меркатора-С”, малопродајног ланца посрнулог “Агрокора” у Србији, кључне компаније која у тој земљи послује у оквиру словенацког “Меркатора”, пише словенацки портал “Сиол”, позивајуци се на своје неименоване изворе.

 

Извор: Вести