Издвајамо Свет

СРБИ У АУСТРИЈИ ДОНЕЛИ ШОК ПРЕОКРЕТ: Аустријом ће владати коалиција наклоњена Србији, ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ …

Победа Себастијана Курца и ОВП на изборима најављује скретање удесно званичне Аустрије, а многи као његове прве партнере виде контроверзну партију ФПО.

У питању је десничарска, евроскептична Слободарска партија чији је лидер Хајнц-Кристијан Штрахе познат по чврстој реторици и популистичким изјавама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курц је неупоредиво блажи у јавним наступима, али је до муњевитог пробоја и до победе на изборима стигао захваљујући јасном поруком да је време за промене и нову политику према мигрантима.

Иако је преко комесара Јоханеса Хана, бившег члана ОВП, одмах стигла порука од ЕУ да Аустрија неће “фундаментално ићи удесно”, јер је чак и ФПО свесна да “већина Аустријанаца подржава чланство у Унији”, Брисел има разлог за стрепњу.

Портал “Политико” је већ поставио питање да ли ће после Виктора Орбана у Мађарској, инаџијског конзерватизма ПиС у Пољској и “надируће претње” АфД у Немачкој, Европа добити још један извор притиска на европски однос према границама, избеглицама и миграцијама, али и самој себи.

Развој ситуације у суседској земљи ће се пажљиво пратити и у Србији, како због самог Себастијана Курца, на чијим се одличним односима са лидером СНС и председником Србије Александром Вучићем инсистира у овдашњој јавности, тако и због контроверзног Штрахеа.

Лидер “слободара” је у кампањи изнео низ запаљивих ставова, а у прошлости је често говорио о Србима, Србији и Косову.

Штрахе свакако има “математичких” разлога за тако нешто, јер годинама рачуна на гласове многобројних досељеника из Србије, али осим популизма, у његовим изјавама се назиру ставови који би могли да обликују политику Аустрије уколико ФПО заиста добије неку полугу моћи.

Ево неких његових ставова:

Верује да су Срби “оснажили ФПО”: “Изврсно су се интегрисали у Аустрији, “Они су привржени новој домовини. То су веома радни и вредни људи. Верујем да многи који имају аустријски пасош подржавају ФПО”

Залаже се за успостављање армије ЕУ: “Европи је потребна војска са нуклеарним наоружањем”, “Европа би требало да буде независна од НАТО”

Сматра да је Европа је више од ЕУ и њених институција: “Имамо одговорнсот за овај дивни, хришћански континент. “Ми смо срцу Европе. Посвећени смо европском мировном пројекту, али имамо критички став према европским институцијама”

Тражи реформу ЕУ: “Европи је неопходан свеобухватни процес демократизације”, “Неопходан је повратак надлежности од стране Брисела националним парламентима и потребно је укидање Шенгена све док влада хаос на границама”, “Реформа ЕУ, ако је не буде, онда да иступимо”

Не жели “радикално исламиситичка паралелна друштва”: “Желимо да границе буду заштићене и контролисане, желимо да се спречи илегална миграција”, “Мигранти из хришћанских држава немају проблема са интеграцијом”, “Морамо и можемо очекивати да сви који желе да дођу у Европу поштују нашу традицију, веру, обичаје и културу. То мора да важи за све Европљане, а ко неће да прихвати наша правила игре нема шта да тражи на овом континенту”

Сматра да Срби у Републици Српској имају право на самоопредељење: ” “Тужна је чињеница да се представници међународне заједнице и даље приоритетно баве дисциплиновањем Срба у РС. Време је да се њима омогући да сами одлучују”

Отворено критикује бомбардовање СРЈ 1999. године и противи се независности Косова: “Против смо неправде, зато смо били против тог бомбардовања. Из истог разлога се противимо проглашењу независности, које је противно међународном праву и

Резолуцији УН 1244”, “Срби на северу Косова би требало да добију своју аутономију”,

О Криму, Каталонији…: “Међународно право мора да важи подједнако за све. Али, да постоје различити аршини види се и на примеру Крима, где исход тамошњег референдума до данас није међународно прихваћен. Поставља се онда питање – како може уопште да функционише право на самоопредељење, ако се грађанима не дозволи да се изјасне, и ти резултати не прихватају. Да ли то значи да све зависи само од добре воље моћних”

Србија у ЕУ до 2020. године, о Русији и НАТО: “Важно је да се ЕУ према Србији понаша с поштовањем. Србија је веома битан фактор када је реч о одрживом развоју региона”, “Поштовати њену војну неутралност и историјске везе са Русијом”, “Имајте поштовања према Београду, без упирања прстом или гледања са неке висине”

 

Извор: Б92