Србија

Српски нобеловац Иво Андрић пре Другог светског рата имао је решење косметског проблема

Проблем са шиптарским претензијама на Косово и Метохију још пре Другог светског рата је уочио српски нобеловац Иво Андрић. Познати књижевник тада је био високи дипломата Краљевине Југославије.

 

У јануару 1939. године на захтев Владе, израдио је пројекат решења Косметског проблема, у којем је предложио исељење дела шиптарског становништа у Турску, као и поделу Албаније између Југославије и Италије, према којем је Србија требало да добије Северну Албанију и луку Драч!

ДАЧИЋ ОПЛЕО ПО ДОС-у: 5.октобар је ПРЕВАРА, где су они сада, а ЕВО ГДЕ САМ ЈА!

“Поделом Арбаније нестало би привлачног центра за арбанаску мањину на Косову, која би се, у новој ситуацији, лакше асимиловала.

Ми би евентуално добили још 200.000 – 300.000 Арбанаса, али су они већином католици, чији однос са Арбанасима муслиманима никад није био добар.

Питање исељавања Арбанаса муслимана у Турску такође би се извело под новим околностима, јер не би било никакве јаче акције да се то спречава”, предложио је Андрић у свом решењу косовског проблема.

СТРЕЛА ЈЕ ОДАПЕТА 1999. ГОДИНЕ: Шпанци, сад нека вам Солана објасни како је Косово јединствен случај!

Нажалост, српска Влада није одмах одреаговала на Андрићев пројекат, ускоро је почео и Други светски рат и цела идеја решења косовског проблема је пала у воду.

Андрићев докуменат чува се у Архиву СЦГ (Југославије) – «Фонд Милана Стојадиновића», кутија 37.

 

Извор: srpskaistorija.com / Opanak.net

loading...
Loading...