Издвајамо Србија

ТУРСКИ ИСТОРИЧАРИ ПОТВРДИЛИ: Срби су победили у Косовском боју или је било нерешено!

Косовски бој неоспорно је одредио судбину Србије и народа, али о његовом исходу вековима се већ „ломе копља“. Већина домаћих историчара данас се слаже да је битку најисправније посматрати као „нерешену“, чак и као српску победу, док је дугорочно предност остала на страни Османлија. Ипак, турски историчари много ређе се укључују у ове расправе.

Вест да Турска зове српске стручњаке и историчаре да посете Истанбул и у њиховим архивама потраже записе о догађајима из заједничке историје два народа с времена на време одјекне Србијом само да би убрзо утихнула.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина домаћих историчара слаже се да би било невероватно интересантно и корисно потражити турске записе о догађајима из средњовековне Србије, а предњачи, разумљиво, интересовање за исход Косовског боја.

Турски историчари ретко су се изјашњавали о исходу Косовског боја. Њихови записи који су данас доступни јавности углавном наводе у најмању руку нерешен исход, а неки и отворено говоре о српској победи.

Ипак, међу савременим турским историчарима има и оних који читаву битку посматрају на другачији начин.

На годишњем обележавању сећања на погибију султана Мурата у Косовској бици у склопу коплекса Муратово турбе у селу Мазгит, крај Приштине, пре неколико година, професор Јусуф Огузоглу, стручњак за османску историју и професор историје на Университету Улудаг у Бурси, о Косовској битки говорио је као о великој труској победи!

– Касније и српски извори признају овај пораз. На почетку, јуначка смрт султана Мурата створила је атмосферу победе, међутим, аутентични историјски документи показују да је турска држава остварила велику предност – истакао је том приликом Огузоглу.

И друга тумачења боја спорна су. По речима професора Огузоглуа, иницијатор битке је био српски кнез Лазар! Он је окупирао руднике злата и сребра на Косову дајући их на коришћење саксонским трговцима. Главни циљ био му је – да Србију поново начини царевином!

Турски професор даље тврди да је у те сврхе Лазар почео да троши велике суме новца како би проширио свој утицај у региону, истовремено стварајући савез са Бугарима, Грцима, али и са Мађарима и Чесима како би напао Османско царство.

Увидевши ту опасност, тврди Огузоглуа, султан Мурат је започео борбу против српске експанзије.
 

Извор: Курир.рс / Дневно/А.Б.