Издвајамо Регион

ОПШТА ФРКА: Загреб у страшној паници од српске војне премоћи – ХРВАТИ ЗБОГ МИГОВА 29 ОТКАЗАЛИ ПОСЕТУ ВУЧИЋА?!

Чим су у Србију стигли моћни ловци из Русије, Загреб кренуо ђоном на Београд! Колинда Грабар Китаровић повукла свој позив председнику Александру Вучићу

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић отказала је позив председнику Србије Александру Вучићу да до краја године посети Загреб!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ми смо им трн у оку
Очекивано је да Хрватска неће благонаклоно гледати на јачање наших војних и одбрамбених капацитета и набавку мигова
Игор Бечић, посланик СНС

Колинда је званично објаснила да је то урадила због „више провокација“ (загребачка штампа као ‘провокацију’ наводи откривање споменика хероју мајору Милану Тепићу), међутим прави разлог за овај потез јесте испорука руских ‘мигова’.

Туку их комплекси

Хрватска, како кажу аналитичари у Загребу, јачање српске авијације сматра директном претњом за своју националну безбедност (!?!).
– Отказивање посете није случајно. Иако су односи на релацији Србија-Хрватска недељама уназад затегнути због различитих тема, од подизања споменика мајору Милану Тепићу до односа према рату у Хрватској, отказивање посете Вучића Загребу није се никада досад спомињало. Међутим, све је ескалирало када су у Београд слетела прва два руска ‘мига’. На Пантовчаку (Колиндина председничка резиденција прим. аут.) су се надали да Руси неће одржати реч, а када је кренуо транспорт ловаца, настала је права бура. Управо зато је одлучено да се Вучићева посета откаже – каже дипломатски извор Информера и подсећа да су одмах по слетању првих расклопљених „мигова“ у Србији Хрвати отворили понуде за набавку 12 борбених вишенаменских летелица.

МИЛОРАД ПУПОВАЦ
СРПСКО НАЦИОНАЛНО ВЕЋЕ

Штета што је посета отказана. Сусрети су једини начин да се отворена питања ставе под контролу. За то је потребно да се мењају узроци негативне атмосфере.

Из званичног Загреба јуче су пак утврдили да су разлози отказивања посете „све затегнутији односи две државе“.

„С обзиром на најновији развој догађаја и атмосферу која не доприноси изградњи међусобног поверења, председница Хрватске је проценила да у овом тренутку не постоје предуслови за остварење посете“, навели су из Колиндиног кабинета.
То је потврђено и у Вучићевом кабинету, али његови сарадници јуче нису желели да детаљније говоре о разлозима отказивања посете, већ су само поручили да „Вучић неће тако скоро у Загреб“. Према незваничним најавама, „до посете ће доћи када разговори између двоје председника омогуће мирније околности и другачија политичка атмосфера“. Сам Вучић, иначе, у уторак увече није крио одушевљење што ће Србија набавком „мигова“ имати убедљиво најснажнију ескадрилу у региону.

Све инфериорнији
Коментаришући ову чудну ситуацију, пензионисани пуковник Веселин Шљиванчанин истиче да нашим комшијама смета сваки напредак Србије.

ДЕЈАН ВУК СТАНКОВИЋ
АНАЛИТИЧАР
Хрватима страшно смета јачање војне моћи Србије и није искључено да су то искористили као повод за отказивање Вучићеве посете.
– Не одговара Хрватима ништа вредно и позитивно што долази из Србије. Исправно је како се Вучић поставља. Он све своје напоре улаже у очување добросуседских односа, жртвујући и себе за земљу. Колико год им Србија пружала руку помирења, Хрвати је одбијају. Надам се да ће се дозвати памети – оцењује Шљиванчанин.

Паника у Хрватској због набавке нових летелица не изненађује ни посланика СНС Игора Бечића.
– Очекивано је да Хрватска неће благонаклоно гледати на јачање наших војних и одбрамбених капацитета и набавку „мигова“. Са њима имамо убедљиво најјачу ескадрилу у региону. Чињеница да Србија јача смета многима, а посебно им боде очи што је Вучић фактор стабилности и мира у региону. Можда би управо у осећају инфериорности наших комшија требало тражити разлоге за отказивање посете – истиче Бечић.

 

 

Извор: М.Кљајић-М.Дакић / Информер.рс