Издвајамо Свет

УРАГАН ОФЕЛИЈА ПУСТОШИ ЕВРОПУ: Грађани у паници, затварају се школе, већ 20 мртвих! (ВИДЕО)

Тропска олуја „Офелија“ погодила је данас јужну обалу Ирске, а према наводима медија три особе су погинуле.

Ирска тв станица РТЕ је јавила да је жена стара око 70 година била сама у возилу и да је погинула у близини села Аглиш у области Вотерфорд на југоистоку Ирске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Олуја чупа дрвеће, око 210.000 домаћинстава је остало без струје. Како се наводи, олуја је покренула таласе који достижу и до 10 метара висине.

Током ноћи „Офелија“ је ослабила од урагана у категорију олује, а удари ветра достижу брзину од 176 километара на сат и чупају стабла.

„Ти удари ветра су опасни по живот“, упозорио је председавајући ирске Националне службе за ванредне ситуације Шон Хоган.

Ирска је затворила све школе. Шкотска, Велс и делови Енглеске су издали „жуто“ упозорење.

Како су саопштиле власти Ирске, осим школа затворени су и колеџи и друге образовне институције.

Одлука је донета у договору са службом за ванредне ситуације и консултација са метеоролошком службом која прогнозира долазак „олује без преседана“.

Ирска метеоролошка служба је издала „црвено упозорење“ и указала на „потенцијални ризик по животе“ при очекиваном удару олује.

У Шкотској, Велсу и деловима Енглеске издато је „жуто упозорење“, пренела је агенција АФП.

Метеоролози истичу да је „Офелија“ била најснажнији ураган икада забележен на истоку Атлантика и први од 1939. године који је „допутовао“ толико далеко на север.

Долазак невремена очекује се тачно на 30. годишњицу „Велике олује“ из 1987, током које је у Британији страдало скоро 20 људи и оборено 15 милиона стабала, подсећа АП.

Снага „Офелије“, која се тренутно преко Атлантика креће према североистоку, у недељу је била у категорији 2, са ветровима брзине 169 км на сат.

Очекује се да њена снага ослаби на ниво олује када буде стигла до копна, али британски метеоролози упозоравају да би и даље могли да га прате ветрови „ураганске снаге“.

Видео: Овако је изгледао торнадо који је снимљен у појединим деловима Србије

Временске_непогоде_у_Србији_вести_цлип
Временске_непогоде_торнадо_у_Панцеву_вести_цлип
Температуре у Европи од 5 до 7 степени више од нормалних

Најгори удари олује очекују се у северном и западном делу Велике Британије, а брзина ветрова би могла да достигне 130 километара на сат. Метеорологиња „Wеатхер Цханнела“ Хана Финдли је изјавила:

– Офелија би требало да остате ураган прве категорије у недељу, када ће проћи западно од Португала, и у понедељак кренути према Великој Британији. Додатно ће подићи температуре у Европи, које ће бити од 5 до 7 степени више од нормалних“.

За Португалију је све ово још необичнија појава – „Офелија“ ће „очешати“ Азорска острва, архипелаг удаљен 1.500 километара од обала Португалије. Свега 15 познатих урагана је прошло у опсегу од 200 наутичких миља од Азорских острва.

 

Према речима Филипа Клоцбаха, истраживача урагана са Државног универзитета „Колорадо“, „Офелија“ је најјачи тропски циклон (термин који обухвата геолошке депресије, олује и урагане) који се нашао тако далеко на истоку Атлантика у месецу октобру, још од олује „Грејс“ из 2009. године.

Са „Офелијом“ као 10. званичним ураганом у Атлантском басену ове године до 11. октобра, сезона урагана над Атлантиком у 2017. постала је друга у низу рекордних сезона. На тај начин се изједначила са сезонама 1886, 1893, 1933. и 1995. године.

Ипак, сезона са највише урагана до средине октобра је она из 2005. године, када се укупно 12 урагана формирало до 11. октобра.