Србија

Шешељ: Милошевића прогласили лудим да би га смакли!

Војни обавештајци почетком деведесетих намеравали да дискредитују Милошевића наводима да болује од шизофреније и дијабетеса.Тај допис у ком Богдановићи звештава Јовића о Слобином здрављу је фалсификат војних служби које су му радиле о глави, тврди Шешељ

У намери да изазову војни удар тајне службе су покушавале да дискредитују Слободана Милошевића и тако га свргну с власти, због чега су, између осталог, сачинили и документ у ком се тврди да је бивши председник СРЈ и Србије боловао од шизофреније и дијабетеса, сазнаје Kурир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До таквог открића дошло се пошто је некадашњи премијер и савезни министар унутрашњих послова Зоран Живковић објавио строго поверљив документ из 1990. с дијагнозом бившег шефа државе. Kопија коју је Живковић објавио заправо је одговор Радмила Богдановића, тадашњег секретара Републичког секретаријата унутрашњих послова (ранг данашњег министра полиције) на захтев Борисава Јовића, тадашњег председника Председништва СФРЈ, у којем га обавештава о подацима из медицинске документације „друга Милошевића, председника Председништва СР Србије“.

Лидер СРС Војислав Шешељ, сведок тог времена и пословично упућен у рад служби, тврди да је све то измишљотина и да је наводну преписку фалсификовала војна служба безбедности како би завадила Милошевића с Јовићем и Богдановићем, ондашњим блиским сарадницима, како би га ослабили.

– Не тврдим, али на основу свега шта су радили могу да поверујем да је документ фалсификат војних служби безбедности јер је до 1992. војска радила о глави Милошевићу. Постојала је завера против њега и тек када је Живота Панић те 1992. дошао на место начелника Генералштаба ЈНА уместо Благоја Аџића, могао је да одахне душом – прича Шешељ и наставља:

– Сведок сам једног сусрета – било је то у вили на Дедињу, ишао сам на разговор с Милошевићем о тада предстојећим савезним и локалним изборима, одржаним маја 1992. У једном моменту дошао је Михаљ Kертес (тада је био на челу Службе државне безбедности Савезног министарства унутрашњих послова, прим. аут.) и показао Милошевићу да је полиција набавила маљутке, противтенковске ракете, у случају да војска изведе тенкове и изврши удар.

Шеф радикала је убеђен да је објављени документ фалсификат због тадашње природе односа Милошевића с Јовићем и Богдановићем, али и чињенице да је с бившим шефом државе био у Хагу:

– Поуздано знам да нема ниједну од тих болештина. Нити је шизофреник нити је имао шећерну болест, јео је више и масније чак и од мене. Слоба је с Јовићем био у одличним односима до 1995. и нема шансе да се на тај начин „дописивао“ с Богдановићем, који је био Милошевићев човек од великог поверења и то остао чак и након 1991, када је смењен јер је за њега до краја радио најповерљивије полицијске послове.

Иначе, у допису који је објавио Живковић помиње се и Милошевићева супруга, и то као проблематична за систем.

– Другарица Мирјана Марковић пролази евиденцију СДБ, а оперативним радњама ова служба је дошла до сазнања да другарица Марковић Мирјана води недоличан приватни живот, о чему је ова служба обавестила и друга Слободана Милошевића – пише у документу.

Почасни председник СПС Милутин Мркоњић не зна да ли су то подметачине некадашњих служби јер се, како каже, њима никад није бавио, али је зато оплео по Живковићу.

– Срамота! Слободан је последњи озбиљан државник, а Мира поштена жена. Нећу да коментаришем те битанге, неспособне медиокритете, које се служе ноторним лажима у недоличној политичкој борби. Го*но може да прича шта хоће, тај ће да измисли и да су Kарађорђе или Милош Обреновић били лудаци.

Борисав Јовић негирао је аутентичност документа тврдећи да је згранут што се измишљају такве ствари. Мирјана Марковић није одговарала на позиве и поруке Kурира.

 

Извор: Kurir.rs