Издвајамо Русија

ШТА ЋЕШ САД ЖУЋО? ПУТИН ЗАПРЕТИО АМЕРИЦИ: Ако затворите РТ, ја ћу затворити ЦНН!

Руски председник Владимир Путин је запретио да ће затворити ЦНН ако Америка покуша да затвори Руссиа Тодаy (РТ).

Руски регулатор комуникација је америчку претњу да ће затворити њиховог државног емитера назвао само “ловом на вештице“, након што је амерички сенатор Марк Варнер сугерисао да налог РТ-а на Твитеру представља претњу америчкој демократији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тхедуран.цом извештава: Одговор Русије је чврст и јасан, запретите РТ-у и ми ћемо срушити операције ЦНН-а у Русији… испостава за коју регулатор каже да “крши закон о медијима у Русији.“

Реутерс извештава…

“Руски регулатор комуникација је у петак оптужио амерички телевизијски канал ЦНН Интернатионал за кршење закона о медијима у Русији, и рекао да је сазвао представнике овог емитера у вези са тим питањем.

Руско министарство спољних послова је оптужило Вашингтон у четвртак да врше неоправдани притисак на америчке операције медијске испоставе РТ-а, и упозорило је да би Москва могла предузети мере мило за драго.

Председник Владимир Путин је рекао на састанку руског Савета безбедности у петак да се руски медији у иностранству суочавају са растућим и неприхватљивим притиском, рекао је његов портпарол Дмитриј Песков.

Регулатор комуникација, Роскомнадзор, рекао је у саопштењу на својој интернет страници да ће погледати упозорење ЦНН-у о наводним кршењима, за које је такође речено да су прекршили и услове своје дозволе за емитовање.

Није речено која је кршења руских закона учинио овај амерички емитер, и додато је да ће наставити са њиховим “системским надзором“ страних медијских кућа регистрованих у Русији.“

Како преноси Зерохедге, руски председнк Владимир Путин је такође разматрао хистерију и притисак који се ставља на РТ рекавши да је “такав притисак на руске медије неприхватљив“ и да ће свака непријатељска акција против руских медија у САД бити суочена са “одговором мило за драго.“

Путин се на састанку са сталним члановима његовог Савета безбедности “дотакао питања текућег и понекад растућег притиска на руске медије у неким страним земљама,“ рекао је Песков на конференцији за новинаре.

“Наглашено је да такав притисак на руске медије није прихватљив,“ додао је он. Он није именовао земље за које Кремљ мисли да врше притисак на руске медије.

Закарова, из Министарства спољних послова, изјавила је да ће сваки потез против руских медија који раде у САД “добити одговор мило за драго.“

Тхе Дуран је известио да је главна уредница РТ-а Маргарита Симоњан рекла да није била свесна тога да се плаћање реклама на платформама друштвених медија као што је Твитер сада сматра сумнивим или штетним у развијеним демократијама као што су САД.

“Ово нас тера да идемо корак даље и изнесемо јавно да смо такође трошили новац на рекламирање на аеродромима, у таксијима, на билбордима, на интернету, на ТВ-у и радију. Чак је и ЦНН објавио наше рекламе,“ рекла је Симоњан. “Иначе, сличне кампање спроводе амерички медији у руском сегменту Твитера. Биће веома интересантно сазнати колико они троше на то, кога циљају и у коју сврху.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс