Издвајамо Србија

ШТА ЋЕ БОНДСТИЛ У СРБИЈИ?! ХОЈТ ЈИ ОПЕТ ПРОВОЦИРА: „И шта то Руси раде да помогну Србији?“

Фото: Јутјуб

Београд — Високи званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји рекао је да САД не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет

Он је истакао да то није норма у међународној заједници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Зашто Русија то тражи, зашто врши притисак на Србију да јој да нешто што није норма у међународној заједници?”, упитао је Хојт Ји новинаре у паузи 17. Српског економског форума.

Према његовим речима, циљ САД је да Србија буде просперитетна, стабилна и безбедна држава, интегрисана у ЕУ.

“Зато верујемо да треба да се окрене партнерствима, иницијативама које ће је приближити ЕУ”, рекао је Хојт Ји.

“Предлажем нашим партнерима у Србији да питају Русију шта она чини да јој помогне на путу ка ЕУ. Не видимо како би додељивање дипломатског имунитета персоналу у центру помогло Србији да испуни циљ – чланство у ЕУ”, закључио је амерички званичник.

Хојт Брајан Ји изјавио је у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу.

Он је навео да те земље не могу да балансирају између две стране, и додао да су САД партнер Србији на путу ка Унији.

„Земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку. Не можете седети на две столице, нарочито ако су тако далеко“, рекао је Ји.

„Лазаревић предавач? Није добар знак“

Да неко ко је осуђен за ратне злочине може да буде предавач на војној академији, није добар знак опредељености владе да ратни злочини буду кажњени, рекао је у Београду Брајан Хојт Ји.

“Било да су одслужили казну или не, они се сматрају одговорним”, рекао је Хојт Ји.

Из разговора са лидерима на Балкану, јасно је да постоји опредељеност да они који су починили ратне злочине буду предати правди, каже Хојт Ји.

“Важно је да дела поткрепе речи. Настављамо да пратимо напредак на том пољу у свим земљама Западног Балкана где постоји питање ратних злочина. У Србији охрабрујемо такође власти да јавности покажу опредељеност да се дође до правде. Отуда и изјава амбасадора (Кајла) Скота (у вези са Лазаревићем)”, рекао је Хојт Ји.

 

Извор: Танјуг