Издвајамо Србија

ЈОВАНОВИЋ: Просечна пензија 2008. је била 237 евра, сада је 199 евра, а 2018. биће тек 209 евра

loading...

Поштована председнице Владе,

Обистинило се страховање да, када сте приликом избора на ту часну функцију истакли да ће нова Влада бити влада континуитета, мислили и на континуитет изношења неистина, полуистина, лажних обећања и манипулисања статистичким подацима.

Једна од многобројних потврда добијена је и Вашом тврдњом да ће уз обећано повећање 90 одсто пензионера имати „веће пензије него пре смањења 2014. године“. Са својим образовањем, радним и животним искуством израженим и кроз званично пријављену имовинску карту која у непокретностима вреди 4145 месечних, односно 345 годишњих просечних пензија, свакако знате да је Ваша тврдња неистина и манипулација.

Неистина већ због тога што је просечна пензија 2008. године износила 237 евра, ове 199 евра, а са обећаним повећањем у наредној години ће бити тек 209 евра.

Манипулација због тога што је баратање номиналним износима проблематично, само по себи јер не узима у обзир куповну моћ и инфлацију. Применом Ваше методологије могло би да се изнесе сасвим чиста истина да су „историјски посматрано“ пензије номинално биле највише 1993. године, у време Слободана Милошевића, када су се исплаћивале новчаницама од 500 милијарди динара, али да се прећути да је за њу могло да се купи око пола килограма кромпира.

Пуна истина је, поштована председнице Владе, следећа:

Пензије су у сталном паду од 2010. године, радикално од 2014. и реално су смањене за око 25 одсто. Данас оне износе тек 48 одсто просечне зараде, а 2008. године биле су 59 одсто. Истина је да пензије 250 хиљада пензионера ни са најављеним повећањем неће достићи износе пре умањења од пре три године, а да су потрошачке цене у истом периоду порасле за 7.1 одсто, само у овој години просечно 3,5 одсто, а кључни производи за сиромашне – непрерађена храна и енергија 9 и 5 одсто.

Истина је да ће повећане пензије просечно износити 25 хиљада динара, а да око 550.000 пензионера има месечна примања од 8.000 до 18.000 динара. Истина је, председнице Владе, да Ви не знате како се са тим приходима живи, а понашате се као да Вас то и не интересује.

Очигледно је да Вас ни струка, ни морал не обавезују да изрекнете најважнију истину и делујете у складу са њом, без обзира на политичке последице по Вас лично: уколико ММФ настави да води економску политику Србије, пад реалних пензија биће настављен и у наредним годинама, јер је њихов налог да укупна маса пензија падне на 10 одсто БДП-а.

Поштована председнице Владе,

Политички маркетинг и комуникација не могу да надоместе одсуство визије и конкретних резултата нити могу сакрити чињеницу да Влада коју предводите нема решење како да Србија постане уређена, слободна, развијена и социјално праведна држава.

Др Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије

 

Извор: Факти.рс

Loading...
loading...
loading...