Србија

ДЕЛИБАШИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Открива с ким се Јелена чула пре убиства,и да ли ће Зоран Марјановић бити ослобођен!

Мој уважени колега и велики пријатељ, Никола Думнић, ангажован је за браниоца Зорана Марјановића. Он ме је позвао и замолио да се прикључим тиму одбране, што сам ја са задовољством прихватио имајући у виду да заједно са Николом браним и у многим другим предметима и да сјајно сарађујемо. Једном речју, одбрана је мој посао, каже Вељко Делибашић, познати српски адвокат, одговарајући на питање због чега се одлучио да буде део адвокатског тима Зорана Марјановића.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У медијима се појављују разна нагађања и различите информације. Можете ли нам рећи зашто је Зоран заиста притворен?

Више пута сам рекао да не постоји ниједан једини доказ да је Зоран Марјановић умешан у убиство Јелене Марјановић. Претпоставка је да је кривични поступак покренут и да је њему одређен притвор због притиска јавности, односно због медија који о томе извештавају на спектакуларан начин, на бази нетачних или измишљених информација.

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Ако Србија не нормализује односе с Косовом, неће ући у ЕУ!

Када очекујете да ће Зоран бити ослобођен?

С обзиром на медијски притисак и комплетну хајку која се води против њега, очекујем да ћемо морати да прођемо комплетан кривични поступак. Дакле да ће након истраге бити главни претрес, и да ће након главног претреса бити изречена ослобађајућа пресуда и тиме ће бити завршена Зоранова агонија.

Да ли можете рећи нешто више о истрази коју је покренула породица Крсмановић, на челу са форензичарем Ненадом Шипком? Да ли је заиста реч о новим доказима који би могли решити овај случај?

Све што је господин Шипка изнео је измишљотина и нема везе са истином. Не постоји ниједна ставка заснована на материјалним доказима који се налазе у предмету.

Можете ли открити на основу чега је покренута та истрага и за шта се конкретно она држи?

То су бесмислице и тиме се не бавим. Рекли су да је Јелена убијена дан раније, да је трчала лажна Јелена, да су променили паркет и плочице, да је Јеленино тело опрано у варикини… то су ноторне лажи. То су лажи смишљене да би се обмањивала јавност.

Правно гледано, да ли породица Марјановић може поднети тужбу против свих медија који су писали разне неистине о читавом случају?

Наравно да може. Искрено, ја се тиме нећу бавити, али верујем да ће се једног дана моје колеге позабавити тиме. Никола Думнић и ја гледамо да окончамо кривични поступак, а након тога ће вероватно породица Марјановић потраживати своја права која су угрожена овим дешавањима.

Шта ће бити са малом Јаном? Колико су истинити медијске спекулације о њеној судбини?

Ја се не бих бавио тим случајем јер је у то укључен Центар за социјални рад, који ће донети крајњи суд о њеној судбини. Јана се тренутно налази у породици Марјановић са својим стрицем, стрином, бабом и дедом.

Да се дотакнемо и извесне Зорице Митровић, која је на друштвеној мрежи Фејсбук покренула групу подршке Зорану и његовој породици, где јавно позива на насиље над новинарима. Да ли би ово могло нашкодити Зорану и његовој породици, и направити контраефекат у читавом случају?

Нисам пратио дешавања на друштвеним мрежама, и нисам упућен у та дешавања. Уколико је она то урадила, ја такав чин апсолутно осуђујем. Она својим понашањем ни на који начин не може угрозити Зорана Марјановића што се тиче кривичног поступка, а то је једино у мом фокусу.

С обзиром да је јавност информисана о овом убиству искључиво кроз медије, можете ли Ви, као правно овлашћено лице и неко ко је упућен у читав случај, коначно ставити тачку на нагађања и открити нам шта је права истина?

Права истина је да се тог дана Јелена чула са мајком три пута телефоном. Последњи пут је то било непосредно пре убиства. Истина је и да је њихова кума са њом разговарала преко телефона. Оно што су патолози и вештаци утврдили, и то патолог који је највећи стручњак у свету тренутно за ту област. Утврђено је да је Јелена убијена у каналу и да је смрт наступила ту. Такође, на Зорановој гардероби и обући нема ниједне једине капи крви, ни његове ни Јеленине, а чињенично је да је с обзиром на повреде које је Јелена имала, на извршиоцу морало да буде много крви, и то је најбољи доказ да Зоран нема никакве везе са убиством. На два метра од места где је пронађено Јеленино тело пронађен је отисак стопала за који је утврђено да не припада ниједном члану породице Марјановић. Претпоставка је да отисак припада извршиоцу. Још један доказ који је неопозив јесте да се на површини ноктију Јелене Марјановић налази ДНК материјал НН мушке особе која не припада породици Марјановић.

Какав исход очекујете и шта ће бити после свега?

Велики сам оптимиста и очекујем да ће истина и правда победити, што значи да ће Зоран добити ослобађајућу пресуду.

Који случај можете издвојити као најзанимљивији у Вашој каријери и зашто?

Ни један случај не бих могао издвојити као посебан и најзанимљивији. Мени су сви случајеви потпуно једнаки. Сваки човек који дође код мене има свој проблем. Сваком клијенту је његов проблем највећи и ја га тако и прихватам. Свим предметима приступам са подједнаком пажњом и прихватам их са једнаком одговорношћу.

На који начин бирате клијенте?

По Кодексу професионалне етике дужан сам да прихватим одбрану сваког клијента. Ко год ми се обрати морам прихватити ту одбрану. На сву срећу, до сада никада нисам бранио никога ко је био окривљен за кривично дело силовање и за трговину људима ради експлоатације проституције, и готово сам сигуран да у каријери нећу имати такав предмет.

Познато је да сте бранили многа звучна имена српског подземља као што су Андрија Драшковић, Добросав Гаврић и многи други. Да ли је одбрана неког од ових људи представљала изазов за Вас у професионалном смислу?

Све су то били велики, крупни и значајни предмети и наравно да су за мене представљали велики изазов. Најтежи предмети су ми били управо одбрана Добросава Гаврића и Андрије Драшковића зато што је то било на самом почетку моје каријере, па је ту увек постојала дилема да ли уопште имам довољно искуства да их браним. Мало сам имао трему од тих случајева, али испоставило се да је можда управо то моје неискуство допринело да се много више посветим предмету и да надоместим недостатак искуства, тако да су на крају то испали добри случајеви.

Да ли постоји неки податак о Аркановом убиству који никада нисте изнели у јавност, а да га сада можете открити?

Постоји неколико података који нису познати јавности, али не могу вам их сада открити, имајући у виду одлуку Стразбура, да једног дана када се Гаврић врати у Србију, тај поступак треба поновити. Надам се да ћемо у том поновљеном поступку сазнати праву истину о убиству Аркана.

Да ли Гаврић планира да се појави у Сбији?

Србија је од Јужноафричке Републике тражила његову екстрадицију. Добросав Гаврић је поднео захтев за азил, али још увек није одлучено о том захтеву. Он се нада да до изручења неће доћи, али ако га једног дана ипак изруче, очекујемо ново суђење. Много тога што се о овом случају писало јесте истина, али је много тога и остало неоткривено.

Ово су ЗАХТЕВИ које је Хојт испоставио Србији: Кад је видео, Вучић одбрусио – НИКО НЕ МОЖЕ ДА НАС УСЛОВЉАВА

Да ли сте некада добијали претње због клијената и да ли сте страховали за живот?

Нико ми никада није претио, и никада нисам страховао за своју безбедност. Верујте ми да адвокат који страхује не може квалитетно обављати свој посао. Моја књига се и зове „Титула адвокат одузима ми право на страх“.

 

Извор: Kurir.rs/SrbijaDanas/Tijana Brkić