Србија

Ако Ђилас буде кандидат можда и парламентарни избори

Фото: Јутјуб

Уз београдске могли би бити одржани и ванредни парламентарни избори уколико бивши градоначелник Београда Драган Ђилас буде кандидат опозиције на изборима у главном граду, пише лист Данас позивајући се на изворе блиске врху Српске напредне странке (СНС).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима саговорника листа, већ неко време у најужем кругу председника СНС Александра Вучића се размишља о тој опцији која би имала за циљ да се опозицији онемогући достизање више од 30 одсто гласова на београдским изборима.

Како је речено, коначна одлука још није донета, јер је још непознато да ли ће Ђилас бити кандидат опозиције или не.

Према проценама саговорника листа, уколико би Ђилас ушао у трку за градоначелника, резултат опозиционих странака које би стале у колону иза њега могао би да буде дупло већи од 16 одсто колико је лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић освојио на председничким изборима, те би то могло да угрози стабилност власти напредњака и у Београду, али и у Србији.

Како додају саговорници Данаса, такав резултат би био знак да опозиција стаје на ноге, без обзира на то да ли ће у постизборним комбинаторикама и математици имати место градоначелника главног града или не.

Извори Данаса навели су да се сада спрема терен за евентуалну одлуку о расписивању парламентарних избора тако што се у Скупштини Србије изазивају инциденти, свађе, избацивања са седница и недостатак кворума за одлучивање.

Таква ситуација у парламенту, како наводе саговорници листа, могла би да буде оправдање за расписивање нових избора „како би се страсти смириле“ уз приче да је опозиција неконструктивна и да јој је само стало до тога да у Скупштини прави хаос, који грађане Србије кошта. То ће део бирача, процењују извори Данаса, „прогутати“ као оправдан разлог.

Како је објашњено, осим напредњака који имају јасан циљ спречавања подизања рејтинга опозиције, и поједине парламентарне опозиционе странке учествују у овом плану напредњака и својим понашањем им „иду наруку“.

Према процени саговорника листа, републички избори би додатно закомпликовали односе међу опозиционим странкама, јер би неке од њих вероватно одлучиле да самостално изађу на њих.

Извор: Н1