Србија

АЛАРМАНТНО! РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ: Прети епидемија малих богиња

Након што је пет особа оболело у Косовској Митровици а једна у Врању, потврђен случај заразе регистрован и у Крагујевцу, док се за још четири чека лабораторијска потврда

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији је у првих девет месеци 2017. године регистровано 12 случајева заразе малим богињама, морбилама, а само од почетка овог месеца потврђено је још седам случајева ове изузетно заразне и потенцијално смртоносне болести на територији земље, док се за још четири чека потврда!

Стручњаци упозоравају да ће се епидемија морбила, која хара на Космету, где је заражено близу 200 особа, а умрло двоје људи, пренети и на остатак земље због малог обухвата деце вакцинацијом. Након што је пет особа оболело у Косовској Митровици и једна је заражена у Врању, зараза је регистрована и у Крагујевцу.

БРИСЕЛ СРБИЈИ СПРЕМА ПАКАО: Ево шта ће нам све тражити за улазак у ЕУ…

– На Институту „Торлак“ је лабораторијски потврђена сумња на мале богиње код особе из Косовске Митровице, која је током боравка у Крагујевцу развила симптоме болести – саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Према подацима „Батута“, за још четири случаја у Косовској Митровици чекају се резултати лабораторијског испитивања.

Инфектолог Борислав Делић упозорава да су морбиле једна од најзаразнијих инфективних болести.

– Од једног зараженог морбилама ту вирусну инфекцију ће добити још 15 људи. Морбиле могу довести до компликација као што су упала средњег уха, гуше, плућа, мозга и довести до смртног исхода. Ово су озбиљне ствари, с којима не треба да се играмо. Морбиле су тешка болест, а не безазлена. Ово је недопустиво, ако и једно дете умре, то је трагедија – каже Делић и додаје да ће „лаици који су позивали да се деца не вакцинишу морати да одговарају ако се нешто деси“.

Иако је обухват вакцинације, који је за првих шест месеци у Београду износио алармантно малих 26,5 одсто, за три месеца порастао на 42 одсто, а слична ситуација је и у Нишу, где је са 27 одсто скочио на 60 одсто, лекари упозоравају да то није довољно за стварање колективног имунитета.

– Вакцинација деце јесте у порасту од када се појавила епидемија морбила, али је проблем то што је током година направљен празан ход. Како бисмо стекли колективни имунитет као нација неопходно је да обухват вакцинацијом буде 95 одсто, а он је годинама алармантно низак – каже педијатар Снежана Марковић и подсећа да је епидемија морбила недавно била у Румунији и Бугарској.

Грозница посустаје
ТРИ НОВА СЛУЧАЈА ВИРУСА ЗАПАДНОГ НИЛА

На територији Србије је до сада регистровано 49 могућих случајева, односно 45 потврђених и четири вероватна случаја оболевања од грознице Западног Нила, са два смртна исхода, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комарца, то је сезонско обољење које је заступљено у време највеће активности комараца, од маја до септембра. У октобру су засад регистрована само три нова случаја оболевања.

Чињенице

КОМПЛИКАЦИЈЕ

– инфекција средњег уха
– пролив с дехидратацијом
– запаљење плућа
– слепило
– запаљење мозга и можданице
– смртни исход

КО ЈЕ У РИЗИКУ?

– деца до навршених 12 месеци
– сва деца узраста од 12 месеци до навршених 14 година живота која су невакцинисана или непотпуно вакцинисана ММР вакцином
– све особе старије од 14 година које су невакцинисане или непотпуно вакцинисане

РУСИ ОСТАЈУ У СИРИЈИ: Почињу специјалне операције, терористи у паници брију браде!

СИМПТОМИ

– појава оспи које се шире по кожи од лица и врата према трупу и удовима
– висока температура
– слабост
– малаксалост
– грозница
– дијареја

 

Извор: Kurir.rs