Србија

АМЕРИКА: ХВАЛА ВЛАДИ СРБИЈЕ НА ГОСТОПРИМСТВУ У Београду преговори врхунских дипломата ПУТИНА И ТРАМПА

Сједињене Америчке Државе захвалиле су се Влади Србије зато што ће Србија данас угостити руског и америчког дипломату који ће у Београду наставити веома важне преговоре о имплементацији Минског споразума о примирју у Украјини.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курт Волкер, изасланик америчког председника Доналда Трампа за украјинско питање, и Владислав Сурков, саветник руског председника Владимира Путина, састаће се сутра у Београду у новој рунди преговора око успостављања примирја на истоку Украјине. Сурков је под санкцијама ЕУ и није му дозвољено да крочи на територију земаља Уније, док је америчка страна одбила да се ови деликатни преговори одвијају у Русији, па је Београд изабран као неутрална територија.

УКРАЈИНСКИ КОМАНДАНТ ПРЕБЕГАО У РУСИЈУ И ТВРДИ: Иза обарања малезијског Боинга стоји Кијев!

Тим поводом, из Амбасаде САД у Београду стигла је захвалност српској Влади што је омогућила важан састанак двојице дипломата, речено је „Блицу“.

– Више од 10.000 људи убијено је у конфликтима на истоку Украјине. Разговори који ће бити одржани у Београду део су многобројних мултилатералних напора да се тај конфликт реши. Сједињене Америчке Државе захвалне су српској Влади, чије је гостопримство учинило Београд погодним и гостољубивим местом за такву дискусију – кажу за „Блиц“ из америчке амбасаде у Београду.

И Олександр Александрович, украјински амбасадор у Београду, каже за „Блиц“ да је задовољан што је Београд изабран као град посредник.

– Нико од украјинске стране неће присуствовати сусрету, али ћемо по његовом завршетку имати све закључке састанка – каже Александрович.

Комплимент Србији

Србија је добила важну посредничку улогу у решавању једног од највећих светских жаришта, сложни су саговорници „Блица“ на вест да ће наша земља угостити дипломате тешке категорије које су делегирали Трамп и Путин.

Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу и некадашњи шеф српске дипломатије, каже за „Блиц“ да га је та вест „веома обрадовала“.

– Има веома мало земаља на свету које су имале посредничку улогу у решавању кризних жаришта. Такве државе су на пример Швајцарска и Финска. Србија није Швајцарска, Београд није Женева, али очигледно и представници Вашингтона и представници Москве Београд доживљавају као пријатно и безбедно окружење, у коме неће осећати притиске – наводи Свилановић.

Свилановић додаје да одржавање састанака о решавању украјинске кризе у Београду треба доживети као комплимент.

– Видећемо да ли ће се слични састанци и убудуће одржавати у Србији, али у овом тренутку таква одлука је свакако разлог за задовољство – каже бивши шеф српске дипломатије.

А због чега је баш Србија изабрана да посредује? Борко Стефафановић, некадашњи политички директор Министарства спољних послова, сматра да је то зато што је наша земља по питању Украјине задржала неутралан став.

– За такав састанак сасвим сигурно неће бити изабрана Подгорица, јер се зна на чијој је страни када је реч о украјинској кризи. У сваком случају, у Београд долазе изасланици из два најважнија центра моћи и то је веома значајно за Србију. То је потврда наше независне позиције, што је добро, али и јако тешко, јер ћемо бити под притиском да се определимо – каже Стефановић за „Блиц“.

Скривене поруке

Политички аналитичар Душан Јањић за „Блиц“ наводи да тај састанак показује да се Србија налази на такозваној линији разграничења.

– Тај састанак ће евидентно подићи наше самопоуздање јер се Београд показао као пријатељска зона, а Србија као земља која има добре односе са обе силе и место где и Руси и Американци могу слободно да дођу – рекао је Јањић.

Ипак, он разговор види и као начин да се Србији упуте одређене поруке.

– Разговор ће се сигурно индиректно тицати и западног Балкана, а уједно служи и као порука Србији да ће тај аранжман и договори две силе имати и мало шири контекст, и да неће бити само строго о Украјини, иако је то свакако повод и главна тема сусрета – каже Јањић за „Блиц“.

Ово ће бити други састанак Курта Волкера, бившег амбасадора САД при НАТО кога је Трамп именовао изаслаником за окончање сукоба у источној Украјини, и Владислава Суркова, специјалног саветника руског председника Владимира Путина.

Први такав састанак одржан је у Минску.

Стејт департмент потврдио да се Волкер и Сурков састају у Београду

Портпарол Стејт департмента потврдио је за „Глас Америке“ да ће се специјални изасланик САД за окончање сукоба у Донбасу, Курт Волкер и помоћник руског председника Владислав Сурков састати сутра у Београду.

Како наводе из Стејт департмента, тема разговора је имплементација споразума из Минска.

Специјални изасланик САД за окончање сукоба на истоку Украјине, Курт Волкер, објавио је нешто раније на свом Твитер налогу да ће се састати за пар дана са помоцником руског председника у Београду.

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ: Данас обавезно изговорите ОВЕ МОЋНЕ РЕЧИ за душе преминулих

„Састаћу се с руским колегом у октобру у Београду, како би разговарали о број имплементацији Минска и о обнављању територијалног интегритета Украјине“, објавио је Волкер на Твитеру 5. октобра.

 

Извор: Blic.rs