Регион

Амерички институт: БиХ је пропала држава, прете јој крвави сукоби као 90-тих

Амерички институт за стабилизацију и транзицију (ИСТ) објавио је опширну анализу о стању у Босни и Херцеговини, наводећи да је БиХ „пропала држава у срцу Европе“, и да се у средишту Европе одвија велика и опасна криза.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Док се читав свет фокусирао на сукобе на Блиском истоку, у средишту Европе одвија се опасна криза. Босна и Херцеговина која је некада служила као узорно дете међународне интервенције, данас је држава представља неуспелу државу“, наводи се на самом почетку извештаја.

КУМА ДАЛА АЛИБИ ЗОРАНУ?! Марјановићев адвокат тврди да је потпуно сигуран у његову невиност и да ће то ДОКАЗАТИ

Даље се наводи да је земља у константној кризи, да пропада и у сталним је политичким превирањима већ више од деценије.

У извештају се додаје да многи фактори доприносе томе да будућност БиХ изгледа мрачно.

„Услед политичке и економске нефункционалности, безбедносне претње од исламског тероризма, ио мањка европског и америчког интереса, будућност ове земље изгледа мрачно. Заједно ови фактори доприносе кризи која прети да прерасте у крваве сукобе као 90-их“ стоји у извештају америчког института.

Наводи се и то да Дејтонски мировни споразум није у стању да реши актуелне проблеме у БиХ упркос успеху 1995. године, када је прекинуо крваве сукобе.

БРУКА И СРАМОТА ФСС! ОВО НИКО НИКАД У ЕВРОПИ НИЈЕ УРАДИО: Муслин одвео „орлове“ на СП и као награду добиће – отказ

„Само обновљен дипломатски приступ предвођен САД-ом може да замени застарели Дејтон и да заустави политичко распарчавање земље, али и региона“, наглашава се у извјештају.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Vestionline.com