Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Војници НАТО имају проблема са телефонима чим се приближе Русији

ВОЈНИЦИ и официри земаља НАТО имају проблема са својим телефонима чим се приближе границама Русије.

Амерички лист наглашава да њихови мобилни телефони – чим се примакну руским државним границама – „почињу чудно да се понашају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је наводно у „лакшим случајевима“, а у тежим „сигнализирају својим власницима да постоји ризик спољњег упада“.

The Wall Street Journal наводи да иза овога тобоже стоје „руски хакери“ који имају задатак да прикупљају податке о натовским војницима да би их потом „застрашивали, понижавали или доводили у забуну у случају конфликта“. Између Русије и западне војне алијансе, наравно.

The Wall Street Journal још пише да су западни високи официри убеђени да је „Русија отворила нови фронт борбе против НАТО“ и да за то користи слабост свих војника натовских земаља – смартфоне.

Овоме још додаје да Русија настоји да продре у њихове мобилне да би имала приступ „оперативним информацијама“, увек знала са каквим НАТО-јединицама се суочава и да би (опет омиљена теза) застрашивала западне војнике.

The Wall Street Journal тврди да је у „хаковање“ укључена исувише велика и озбиљна опрема да би се могло радити о дејствима цивила. И за пример наводи да је један амерички потпуковник открио да је покушај упада у његов iPhone одмах пошто је преузео командовање једном базом НАТО у Пољској.

Наводно је пријавио „вишој команди“ и да су хакери покушавали да стално држе под присмотром његову „геолокацију“, а да су уследили „упади“ у телефоне њему потчињених војника. Или на њихове Facebook-странице.

Амерички лист указује да неки западни војни експерти сматрају да „сличне операције“ Русије не могу западним армијама наносити никакву штету. А да други, напротив, упозоравају да се у кризним ситуацијама са „проваљених телефона“ могу, поред осталог, слати лажне команде.

О „страним стварима“ са својим мобилним говорили су још у јануару 2017. војниици НАТО распоређени у Естонији недалеко од њене границе са Русијом.

Један од њих, Естонац, потом је – у марту – пријавио да му је у близини „руске границе“ изненада из мобилног засвирала хип-хоп музика коју он није „скинуо“, а да су убрзо очели да му нестају контакт-телефони.

Отада естонски војници имају наредбу да из телефона ваде сим-картице и не користе интернет чим се нађу изван заштићених зона.

 

Извор: Факти.рс