Србија

АНА БРНАБИЋ: Србија има одличну сарадњу са НАТО и много заједничких активности

Београд — Имамо одличну сарадњу са НАТО и поздрављамо што разумеју нашу војну неутралност, каже премијерка Ана Брнабић.

Она је на Београдском безбедносном форуму рекла да је у Подгорици разговарала са америчким потпредседником Мајком Пенсом и да му је пренела да ми разумемо да земље у регину желе да уђу у НАТО, једнако како очекујемо да те земље и НАТО разумеју нашу намеру да останемо војно неутрални.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, додала је, имамо одличну сарадњу с НАТО преко програма ИПАП и ПФП, где имамо много заједничких активности.

Како је рекла, треба да говоримо о чињеницама, а то је да Србија показује да је стварно неутрална и то кроз активности, где је рецимо 2016. учествовала у 16 мултинациналних вежби, од тога 9 билателано са САД, две са Русијом, две са земљама региона…

Ове године, додала је, било је 13 војних активности са НАТО или њеним чланицама, седам са САД, две с Русијом.

„Те бројке показују да смо посвећени свим странама и да нисмо блиски само са Русијом, те да је то само ствар перцепције, а не чињеница“, поручила је Брнабић на панелу посвећеном доприносу партнерства НАТО и Србије безбеднсоти Западног Балкана, где јој је саговорница била заменица генералног секретара војне алијансе Роуз Готемалер.

Србија је, додала је премијерка, прва у региону, седма у Европи у погледу учешћа у УН и ЕУ мировним мисијама, и 3.044 припадника насе војске учествовала су у њима, чиме се, поручила је, поносимо.

 

Извор: nspm.rs