Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ: Строжом контролом ћемо спречити ЗЛОУПОТРЕБУ БОЛОВАЊА!

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Београд — Строжом контролом покушаћемо да спречимо злоупотребу боловања, изјавила је председница владе Ана Брнабић.

Брнабићева је додала да ће многи инвеститори отићи из Србије, уколико се нешто не промени, јер не могу да планирају посао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је додала да ће се на проверу боловања ићи због злоупотреба, а да ће они који су стварно болесни свакако и даље моћи да остваре своје право.

„Проблем привреде је када дођу сезонски радови то што запослени узимају боловања, оду са посла да заврше сезонске послове. Радићемо са синдикатима како да решимо тај проблем“, нагласила је Брнабићева.

Она је додала да Закон о раду предвиђа контролу боловања.

„Имамо фабрике где када дође време сетве ради 30 одсто људи, а остали су на боловању. У Ивањици је то рецимо велики проблем, где се ‘убијете’ да доведете инвестоторе, а онда дође сезона и нема производње“, рекла је Брнабићева.

Она је додала да ће се радити на спречавању злоупотреба како би инвеститори могли да планирају посао.

Министар здравља Златибор Лончар каже да не види проблем у томе што се боловања проверавају. Он је рекао да није било жалби грађана да је неко био болестан, а да му није отворено боловање, односно да то своје право није могао да оствари.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић указао је да се на злоупотребу боловања не жале само страни инвеститори већ и домаће фирме и као пример навео Телеком Србија.

„Искористићемо све законске могућности да злоупотребу боловања сузбијемо“, рекао је Ђорђевић, али и подсетио да није интерес послодаваца да им болесни људи раде.

Он је подсетио да постојећи Закон о раду у члану 179 предвиђа ванредну контролу боловања, те да уколико се злоупотребе докажу послодавац може прекинути уговор о раду.

 

Извор: Танјуг