Издвајамо Свет

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Каталонија није колонија, нити окупирана држава, НИЈЕ КАО КОСОВО?!

Каталонија „није попут Косова“, поручио је данас окупљенима у Барселони на протесту против проглашења независности те покрајине од Шпаније бивши председник Европског парламента Жозеп Борељ.

„Каталонија није колонија, није ни окупирана држава, нити је попут Косова“, рекао је он, додајући да је због тога неопходно и даље радити у правцу поштовања закона, преноси „Паис“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је у Каталонији одржан забрањени референдум о отцепљењу те покрајине од Шпаније, каталонска регионална влада најавила је да планира да ускоро прогласи независност, а све то је довело до повлачења паралела са једностраним проглашењем независности Косова.

У међувремену, Европска комисија, која је референдум у Каталонији прогласила неуставним, тврди да случајеви те шпанске покрајине и Косова и Метохије „нису упоредиви“, јер је „Шпанија држава-чланица“ Европске уније.

Србија је најавила да ће тим поводом европским званичницима упутити писмо у ком ће објаснити свој став и тражити разјашњење позиције ЕУ.

Стотине хиљада људи окупило се данас у центру Барселоне на протесту против проглашења независности тог региона од Шпаније, пренео је АП.

Док полиција у Барселони наводи да је на скупу учествовало 350.000 људи, организатори тврде да их је било 930.000.

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО