Издвајамо Србија

БОМБЕ ОТРОВАЛЕ ЦЕО БАЛКАН! Докторка Даница Грујичић НАЈАВЉУЈЕ: Србија мора да ТУЖИ НАТО!

Злочинци НАТО-а током бомбардовања Србије 1999. нису уништили само нашу земљу већ су изазвали еколошку катастрофу у целом региону, каже позната докторка Даница Грујичић

НАТО бомбе 1999. године нису уништиле само Србију већ су изазвале огромну еколошку катастрофу у целом региону, тврди за Информер неурохирург проф. др Даница Грујичић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она открива да су преко Саве, Дунава и Јадранског мора на стотине тона флуороводоничне киселине, живе и осиромашеног уранијума стигли у све земље на Балкану, а појачано радиоактивно зрачење је измерено чак и у Тракији!

Због свега овога правни тим Србије прикупља документацију да заједно са још сто адвокатских канцеларија из Европе тужи НАТО пакт.

ЗАТРОВАЛИ И РЕКЕ
НАТО је у Саву бацио чак 165 тона флуороводоничне киселине, док је у Дунав отишло три тоне живе
Даница Грујичић

Страдао цео регион

Професорка Даница Грујичић истакла је за наш лист да су стручњаци из земаља бивше Југославије, Румуније, Грчке и Бугарске постали свесни које су последице у њиховим земљама настале после бомбардовања Србије.

– Није само Србија страдала од разорних НАТО бомби, већ и све околне земље! То је била права еколошка катастрофа целог овог региона. Затроване су наше две највеће реке Сава и Дунав, које пролазе кроз европске земље. Тако је у Саву бачено чак 165 тона флуороводоничне киселине, док је у Дунав отишло три тоне живе, што је највише затровало Бугаре и Румуне, који конзумирају воду одатле. Поред тога, бомбе са осиромашеним уранијумом бацане су и у Јадран, о чему је тек скоро почело да се прича у Хрватској. Веровали или не, појачано радиоактивно зрачење измерено је чак и у Тракији у Грчкој, што је уплашило њихове научнике. Колике су размере ове катастрофе, најбоље сведочи чињеница да су Американци затворили фабрику у Њујорку због небезбедног складиштења 365 грама осиромашеног уранијума, а на Србију и Црну Гору је бачено невероватних 15 тона – открива Грујичић.

Она је истакла и да стручњаци морају да прикупе све податке и математички прецизне доказе како бисмо тужили НАТО и целом свету показали шта су урадили народу овог региона.

– Управо због оваквих података важно је да се формира координационо тело које је састављено искључиво од стручњака како би се испитале све последице. И само са таквим прецизно математичким доказима можемо да тужимо НАТО. Један од циљева нам је да изађемо у светску јавност и да представимо свету стравичне податке, да им покажемо шта је урађено Србији 1999. године, а касније и у другим земљама. Питање постојања НАТО пакта више није политичко већ људско питање. Који је циљ организације иза које остају само смрт, болест, избеглице и разрушена и загађена земља?! Бити против НАТО-а данас није питање политичке припадности већ питање да ли сте човек или не – јасна је Грујичићева.

Стручни тим

Шеф правног тима Србије Срђан Алексић најавио је да Србија сада прави велики тим за тужбу против НАТО-а који ће чинити најбољи адвокати из Русије, Кине и још стотинак адвокатских канцеларија широм света.

– Поднећемо тужбу против свих 20 земаља чланица НАТО-а које су посредно или непосредно учествовале у агресији на 1999. године. Правимо велики међународни тим у коме ће бити адвокати из Русије, Кине, Турске, Немачке, Француске и многих других земаља. Планирамо да поред домаћих стручњака окупимо адвокате из око 100 канцеларија широм света. Уз све ово нам помажу и најбољи домаћи и страни научници, који ће прикупити све доказе ове катастрофе – објашњава Алексић.

Познати радиолог и професор Медицинског факултета у пензији доктор Слободан Чикарић каже да су радиоактивне честице и осиромашени уранијум преко воде и ваздуха дошли до великог броја земаља, што је угрозило на десетине милиона људи.

– За време ратних и послератних дешавања у Србији 1999. године, Бугари и Грци бележили су повећано зрачење од чак 30 одсто! Поред њих, међу најугроженијим земљама су и Мађарска и Румунија. Ваздушне струје носиле су радиоактивну прашину у више слојеве атмосфере, након чега су је разнели по читавом Балкану. Такође, уранијум и хемикалије доспевају у реке, након чега се том загађеном водом наводњавају њиве и поје животиње, чиме се тај отров само даље шири – прича Чикарић.

Италија и Британија платиле милионске одштете

Колико озбиљне шансе има Србија у тужби против НАТО-а сведоче и примери из Италије и Велике Британије, где су државе морале да плаћају милионске одштете војницима због тога што су били на Косову и Метохији.

– Да је наша тврдња тачна, говори чињеница да је у Италији суд осудио државу јер је послала своје карабињере на КиМ, на локације које су бомбардоване осиромашеним уранијумом. Од канцера је оболело 45 војника и Италија плаћа одштету између 200.000 и 1.200.000 евра по сваком оболелом војнику. Управо се на томе базира наша основна тврдња да су и војници који су учествовали у агресији оболели од канцера и да њихове државе плаћају одштету за то. Постоји један војник у Великој Британији који је био у контакту са уранијумом у Србији и пресуда у којој се Британија обавезује да му плати одштету – открио нам је Алексић.

 

Извор: А.Ц.-К.П. / Информер.рс