Издвајамо Србија

БРАНКО РАДУН: Вучић расписује парламентарне изборе 24. децембра, да се раскине са Русијом и испуне захтеви САД

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић сазваће седницу Председништва и Главног одбора Српске напредне странке током следеће недеље.

Он ће предложити да 24. децембра буду одржани ванредни парламентарни избори заједно са изборима за Скупштину града Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према ексклузивним информацијама до којих је “Ало!” дошао у врху СНС-а, председник Републике Србије и лидер напредњака Александар Вучић одлучио је да већ наредне недеље сазове Главни одбор и Председништво СНС и пред њих стави на сто само једно питање.

– Председник Вучић ће од својих најближих сарадника и страначких сабораца тражити да се изјасне да ли подржавају његов предлог – да се ванредни парламентарни избори одрже 24. децембра заједно са изборима за Скупштину града Београда. Имајући у виду неоспоран ауторитет који Вучић има међу напредњацима, за очекивати је да ће његов предлог бити глатко прихваћен – каже извор “Ало!” из најближег окружења председника.

Да подсетимо, од почетка септембра спекулисало се да би избори за престоницу могли бити одржани у децембру, а као могући термин помињани су сви викенди у овом месецу. И сам Вучић је у понедељак у Панчеву саопштио да је спреман да испуни жељу опозиције за новим одмеравањем снага међу грађанима.

– Добићете изборе ако их желите, али немој после да кукате да је Свети Петар крив што сте их изгубили – одбрусио је Вучић својим политичким опонентима.

Међу додатним разлозима за изборе многи виде и жељу Вучића да провери да ли су грађани Србије расположени да и даље следе његов пут, који подразумева војну неутралност, европске интеграције, али и очување и унапређење односа са Русијом и Кином, или желе да наша земља постане банана држава у канџама великих сила.

Политички аналитичар Бранко Радун за „Ало!“ потврђује да би односи са великим силама могли бити разлог за изборе.

Фото: Јутјуб

– Пошто је то дошло након састанка са Брајаном Хојтом Јием, сигурно је у вези неких захтева и притисака који долазе од стране Вашингтона око преговора у Бриселу око Косова. Некако бих ово повезао са тим, још увек не знамо шта је ту било и какви су захтеви из Вашингтона, али некако ми то делује логично. Они су испоручили неке захтеве, па сада врх власти жели да на неки начин добије подршку. Да провери и своју подршку грађана, а и да негде за ту неку политику добије нови легитимитет, јер очигледно је да ту сада постоје озбиљни притисци над Србијом око Косова и да прекине добре односе са Русијом – наглашава Радун.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник некадашњег председника Србије, оцењује за „Ало!“ да ће ова вест изазвати опречна реаговања:

– Поново ће изазвати опречна реаговања управо код оних који су све време незадовољни влашћу и који желе изборе. Сада кад се појави вест о изборима, они кажу – чекајте, па шта ће нам избори. Код њих то увек изазива ту врсту контрадикторног понашања – каже Крстић.

Анђелковић: Захтеви опозиције, или незадовољство министрима

– У овом моменту ова информација ми делује реално само у случају ако постоје гласни захтеви опозиције да дође до парламентарних избора, јер владајућа већина има стабилну ситуацију. Осим ако није дошло до раскорака у владајућој већини, у шта сумњам. Или, пак, ако Александар Вучић није задовољан већим бројем министара па жели да направи једну темељну реконструкцију Владе. Што се тиче захтева опозиције, они задњих дана нису били интензивни, једино ако се нешто десило у том смеру – каже за „Ало!“ политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

 

Извор: Ало