Србија

Брнабић сутра НЕ НОСИ писмо у Брисел: Председник Вучић објаснио разлог

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Вучић је објаснио на прес конференцији да ће писмо, озбиљно и темељно, премијерка потписати после посете Бриселу, када добије сагласност владе

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је текст писма за Европску унију поводом каталонског референдума готово, да га је он већ потписао, али да га премијерка неће сутра однети у Брисел, већ ће бити достављено касније, на молбу Шпаније, како не би погоршало ситуацију у тој земљи.

ХИЛАРИ ТОТАЛНО ОДЛЕПИЛА: Путин је прави злочинац, због њега сам изгубила изборе!

Вучић је објаснио на прес конференцији да ће писмо, озбиљно и темељно, премијерка потписати после посете Бриселу, када добије сагласност владе.

Одлагање слања писма Европској унији не значи, међутим, да ће председник и влада одустати од инсистирања на одговорима које намерава да упути Европској унији, а пре свега – како Каталонија не може, а самопроглашена независност Косова и Метохије је могла да се прогласи легалном.

Он је на прес конференцији коју је држао с европским комесаром за хуманитарна питања Христосом Стилијадесом, а упитан да ли је су разговарали о Каталонији и европској перспективи Србије, рекао да је говорио разговорима Београда и Приштине, те о томе колико је тешко да Србима објасни различите аршине које ЕУ примењује.

– Моја је дужност као председника да кажем на сваком месту како је тешко за српски народ да разуме различите аршине и принципе који се примењују кад је у питању Србија – рекао је Вучић.

Како је рекао, његова је дужност да то говори на сваком месту, али и да је у том смилу захвалан и Стилијадесу, али и Могерини, јер „желе мир и помажу да га сачувамо кроз ужасно тешке разговоре с косовскометохијским Албанцима“.

– То радимо да бисмо сачували наше људе и предвидели бољу будуцност. Говорио сам о томе и зато што ту правде за Србе и Србију нема – приметио је.

РАЗУМЕМ ОСЕТЉИВОСТ СРПСКЕ ВЛАДЕ

Европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидис изјавио је данас да, као Кипранин, разуме историјске конфликте, али да је потребно гледати у будућност кроз европску перспективу. На питање новинара о постојању двоструких аршина у погледу ситуација у Каталонији и на Косову, Стилијанидис је рекао да „долази с Кипра и да зна за историјске конфликте“.

– Могу да препознам осетљивост српске владе, али истовремено морамо да гледамо у будућност наших народа кроз европску перспективу – рекао је новинарима Стилијанидис у Београду после разговора са председником Србије Александром Вучићем.

Стилијанидис је истакао да је Србија део Европе и да Западни Балкан у целини, а нарочито Србија имају јасну персперктиву ка Европској унији.

Он је додао и да се сада „морамо фокусирати на интензивирање дијалога Београда и Приштине“, којем посредује висока представница Уније Федерика Могерини.

ОСЛОБОЂАЊЕ ОРИЋА ДОКАЗ ДА ЖИВОТИ СРБА НИСУ ВРЕДНИ КАО ЖИВОТИ ДРУГИХ ЉУДИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на вест о ослобађајућој пресуди Насеру Орићу, да ће Србија морати сама да се бори за правду, али и позвао на уздржавање од тешких речи.

– Животи Срба нису очигледно нису вредни као животи других. Српска суза нема родитеља – рекао је Вучић на прес конференцији и додао да ће Министарство правде реаговати на ослобађајућу пресуду Орићу, а да је на њему као председнику државе да не изговара најстрашније могуће речи.

Разговарао је, каже, са премијерком Аном Брнабић и министарком правде Нелом Кубуровић и најавио реаговање Министартсва правде.

Како је рекао, његова улога као председника Србије је да не изговори најстрашније ствари, иако је очигледно да животи Слободана Илића, МИлутина Милошевића, Митра Савића, нису вредно као животи других.

– Јасно је да српска суза нема родитеља – рекао је председник Србије и да је исто тако јасно да ћемо за правду морати да се боримо сами.

Указао је да смо само ми оптужуивани и осуђивани, а да ни Харадинај, ни Орић нити неки други никада неће бити криви за Србе који су страдали, а највише је Срба и Бошњака страдало.

– Позивам све Србе да не покажу и не изговоре ниједну тешку реч против наших комшија Бошњака, већ да градимо пријатељство и будућност. Истину ниједан суд не може да сакрије – додао је он.

Како је рекао, нећемо да псујемо, али ћемо се за правду борити снажнијом економијом, јединством и већим радом који ће донети плодове за будућност нашој деци.

Али, истиче, нећемо да бежимо и скривамо истину – тамо где смо за нешто одговорни да прихватимо, али и да јасно и недвосмислено кажемо оно за шта су други одговорни.

ПУТИН УЗНЕМИРИО ЗАПАД: Руски бомбардери спровели изненадну војну вежбу

Он је подсетио и на изјаве премијера Албаније Едија Раме који каже да Србија „замислите напредује“ ка ЕУ, а није признала Косово, потпредседника ХДЗ који га је назвао четником, а његови нису били ни четници, ни партизани, већ Срби који су страдали од усташке руке, а на које нико није реаговао…

– Сви су на то ћутали, и у Хрватској су ћутали – рекао је Вучић и додао да ни на то није одговарао.

 

Извор: Tanjug / Telegraf.rs