Издвајамо Србија

Бугарски инвеститори обећали нова радна места, па побегли са 750 000 евра

После једногодишњег закупа, бугарска текстилна компанија „Калинел“ затворила је некадашњу конфекцију „Кобос“, однела машине, 103 радника послала на улицу и одустала од инвестиције од два милиона евра.

Бугари су притом добили финансијски подстицај државе од 750.000 евра да отворе 250 нових радних места, а уговор о томе потписан је у Врању 24. октобра 2016.
Босилегадски напредњаци, који тврде да су у тај град довели бугарског инвеститора, за затварање фабрике оптужују локалне моћнике због притисака, мешања у пословање и наводног рекетирања „Калиела“. С друге стране, прозвани председник општине Босилеград Владимир Захаријев истиче да га због личних интереса неосновано оптужује председница СНС-а Невенка Костадинов, која је текстилцима папрено наплаћивала оброке и дрва за огрев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Добри познаваоци прилика сматрају да је одлазак сувласника “Калинела” Марина Радеског из Босилеграда последица сукоба и спорова између локалних власти и врањског “Јумка” због власништва над пропалим “Кобосом”.

– Вечити председник Владимир Захаријев и његови истомшљеници противили су се доласку “Калинела”. Некадашњу чарапару и конфекцију годинама својатају општинске власти и “Јумко”. Није важно чији је “Кобос”, много је битније да радници редовно примају плате и хране своје породице. Власници “Калинела” стрпљиво су чекали решење имовинско-правних односа између општине и “Јумка”. Нису више могли да одоле притисцима, мешању власти у пословање, партијском запошљавању и рекетирању – изјавила је за “Блиц” председница локално одбора СНС Невенка Костадинов.

С друге стране, председник општине Владимир Захаријев каже да Невенка Костадинов никога не представља, већ да само брине о личним интересима и својој користи.

– Руководство општине преговара само са централом СНС-а. Одбијена је жалба “Јумка” и донето је извршно решење да је општина власник “Кобоса”. Са министром привреде Гораном Кнежевићем договорено је да се власицима “Калинела” упути позив за разговор о поновном покретању прозиводње. Фомирали смо радну групу са представницима општине и запослених и осмисллли план новог покретања фабрике. Уколико је “Калинел” заинтесован да се врати, имамо понуде других потенцијалних инвеститора, тврди Захаријев.

О суноврату обавештени Вучић и премијерка Брнабић

Она је додала да су о свему обавештени председник Александар Вућић, премијерка Ана Брнабић и надлежи државни органи.

– Широм Србије долазе инвеститори, из Босилеграда одлазе. Због неспособних бахатих власти, млади масовно одлазе, општина је доживела економски, политички и морални суноврат – закључује Констадинов, која је огорчена због тога што је одбијен захтев оборичке групе СНС-а да се на ванредној седници парламента расправља о затварању “Кобоса”.

 

 

Извор: Блиц / ББН