Србија

Влада спремна: Време је за истину о НАТО бомбардовању

Министар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да је Влада Србије спремна да финансијски помогне формирање националне лабараторије која би се бавила истраживањем последица НАТО бомбардовања.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Влада је спремна да и финансијски и на сваки други начин помогне утврђивање истине – рекао је Триван за РТС додајући да не постоји ни једна такозвана истина већ је све подложно провери.

РАСМУСЕН ПРИЧА О ЧАСТИ: Запад треба да дозволи Путину да заврши рат у Украјини и сачува образ

Триван је рекао да је био на састанку с представницима Иницијативе за утврдивање истине о последицама НАТО бомбардовања који предлажу формирање тима експерата и оснивање лабораторије за истраживање последица и дејства осиромашеног уранијума.

Како је нагласио, Влада је спремна да пружи логистичку подршку раду лабораторије и координационом телу које ће се бавити тим питањима и да ће сачекати мишљење стручњака.

– Радићемо темељно и без журбе. Нема разлога да журимо ако смо чекали 18 година. Ми ћемо се клонити изјава које се тичу струке и науке јер то није наш посао. Наш посао је да обезбедимо подршку и логистику и то ћемо урадити – истакао је Триван.

Он је рекао да методологија овог рада мора да буде светски призната да би резултати били признати.

После престанка НАТО бомбрадовања 1999. године несумњиво је утврђено, према његовим речима, да је НАТО користио осиромашени уранијум на четири локације на подручју Врања, Прешева и Бујановца, а држава је финансирала идентификацију тих локација на којима је извршена темељна деконтаминација.

Он је навео и да је по подацима надлежних, осирумашени уранијум коришћен на десетак локација на Косову.

НИЈЕ БЕТМЕН НИ СУПЕРМЕН ВЕЋ РЕНАТО: Београдски херој спасао 30. живот, извукао младића (28) из леденог Дунава и открио

Састанак Иницијативног одбора са министрима одбране, здравља и заштите животне средине уследио је након што је група стручњака из разних области прошлог месеца упутила званичан допис председнику Србије Александру Вучићу у којем је указала на неопходност формирања координационог тела и националне лаб4ораторије како би се испитао утицај НАТО агресије на здравље и животну околину.

 

Извор: Vestionline.com