Издвајамо Свет

ВЛАДИМИР ПУТИН: ЕУ је покренула талас сепаратизма признавањем Косова, један од последица је Каталонија!

Фото: Јутјуб

ЕУ је покренула талас сепаратизма када је подржала независност Косова, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Председник је изјавио да каталонско питање треба решити у складу са Уставом Шпаније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Требало је раније мислити о томе. Зар нико није знао за противречности?“, упитао је Путин.

Он је додао да је Европа покушала да удовољи „старијем брату из Вашингтона“, подржавајући отцепљење Косова.

Запад је пустио духа из боце признавањем независности Косова, изјавио је председник Русије Владимир Путин, коментаришући ситуацију у Каталонији.

„Све процене и закључци суда не тичу се само случаја Косова, већ и питања применљивости међународног права на проглашење независности од стране једне државе, у принципу. У том смислу, потпуно сте у праву — ово широко тумачење није применљиво за Косово — то је ’отворена Пандорина кутија‘, управо то је случај“, рекао је Путин током пленарног заседања Међународног дебатног клуба „Валдај“.

Руски председник је навео реакцију неких земаља на одлуку међународног суда у Хагу о Косову. Конкретно, Француска је изјавила да је закључак „који је окончао правну расправу о правним питањима постао значајна прекретница и да ће омогућити свим странама од сада да се посвете другим важним питањима која треба решити.“

„Ево ’других важних проблема‘ који су се сада појавили. И сада, када су се појавили ти ’други важни проблеми‘, укључујући и у Каталонији, сада се никоме не свиђају. То је оно што сам назвао двоструким стандардом, цео овај пример и јесте та Пандорина кутија која је отворена, пуштен је дух из боце“, закључио је Путин.

 

Извор: rs.sputniknews.com