Издвајамо Свет

ВЛАДИМИР ПУТИН ПОРУЧИО ВАШИНГТОНУ: Американци, не уцењујте Србе и Србију!

Руско министарство спољних послова поручило САД да је недопустиво да се мешају у унутрашња питања Србије и њен однос са Русијом. Хојт Ји је био неприкладно емотиван, упозоравају из Кремља

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин недвосмислено је поручио Американцима да више и не покушавају да уцењују Србе и Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како јављају московски медији, Путин је побеснео када је сазнао за поруке које је функционер Стејт департмента Брајан Хојт Ји у уторак у Београду упутио председнику Александру Вучићу. Путин је као нарочито проблематичне означио Јиеве захтеве да Србија прекине даљу сарадњу са Русијом и призна лажну државу Косово.

Оканите се више ваших стереотипа

Позивамо америчке колеге да не намећу своје непријатељске и идеолошки обојене стереотипе који подривају темеље стабилности на Балкану

Из одговора руског МСП

Муњевита реакција

Дипломатски саговорници Информера кажу да се Хојтова прекјучерашња посета Београду јако пажљиво пратила у Кремљу, пошто је познато да је Ји човек који увек доноси „непристојне понуде“ и врши притисак на државе западног Балкана.

– Када су потврђене информације да Хојт Ји тражи од Србије да се одрекне сарадње са Русијом и уведе јој санкције, али и да што пре призна лажну државу Косово, Путин је најближим сарадницима наложио да спреме хитан и жустар одговор. Тражио је да одмах реагује министарство спољних послова и да јасно поручи Вашингтону да су било какви притисци на Србију и Србе недопустиви и да Москва на њих неће гледати скрштених руку. Председнику Путину је доста покушаја појединих представника америчке администрације да Русију потпуно избаце са Балкана и ослабе њен утицај, док Москва истовремено никада никоме на тај начин не поставља услове – преноси саговорник Информера.

Званични одговор Москве на америчке притиске на Србију стигао је јуче, и то управо посредством кабинета руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова. У њему се наводи да „нико не може да спречи Београд да развија односе с Русијом на обострану добит“.

„Помоћник државног секретара САД који је боравио у Београду 23. и 24. октобра упустио се у давање више провокативних изјава чији је циљ подривање руско-српске сарадње. Амерички дипломата је захтевао, директним речима, да Београд ревидира односе са Русијом и фокусира се само на сарадњу са ЕУ. Ми бисмо желели да подсетимо да САД нису чланица ЕУ и вероватно зато не знају да многе земље чланице Уније одржавају плодну и свеобухватну сарадњу са Русијом на бази узајамне добробити. Нико не би требало да омета Србију да има такав приступ односу који је укорењен у њеним националним интересима“, саопштили су из Москве.

Шта је Хојт Ји тражио од Вучића

* Србија мора да призна Косово
* Да уведемо санкције Русији
* Да Запад контролише медије и тужилаштва
* Хапшење криваца за убиство браће Битићи
* Решења случаја паљења амбасаде САД

Они су оценили и да је амерички званичник био „неприкладно емотиван“ када је говорио против имунитета и привилегија Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, који годинама помаже Србији, али и земљама у региону (које су чланице ЕУ и НАТО, прим. аут.) да се изборе с природним катастрофама.

„Позивамо америчке колеге да не намећу своје непријатељске и идеолошки обојене стереотипе који подривају темеље међународне стабилности и сарадње на Балкану и у Европи уопште“, навели су Путинови сарадници.

Председник Србије Александар Вучић јуче се није оглашавао поводом најновијих притисака са Запада. На другој страни, амбасадор САД Кајл Скот у свом циничном маниру је поручио да је Хојт Ји своје ставове изнео као „пријатељ Србије“!?!

АЛЕКСАНДАР РАДИЋ
ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР

Прошло је златно време у ком је Србија могла да калкулише између Русије и НАТО. Ако притисци буду превише снажни, мораћемо да мењамо своју спољну политику, а то је ђавољи избор јер свакако губимо.

– Ми подржавамо пут Србије ка ЕУ, на коме има још изазова као што су владавина права, слобода медија и нормализација односа са Косовом. Без тога неће бити интеграције у ЕУ. Србија може имати добре односе са Русијом, али и добре односе са САД, Кином и са ким год још хоће… Али ЕУ има заједничку спољну политику и очекује се да се она спроводи – рекао је Скот.
Спољнополитички коментатор „Политике“ Бошко Јакшић оцењује да се Србија налази у тешкој ситуацији која није одржива на дужи рок.

– Позиција ‘две столице’ не може да буде одржива на дужи рок. Изгледа да се приближава време где од нас траже одређеније стврставање на једну или на другу страну. Било је јасно да то балансирање не може дуго да издржи, поготово у околностима све јачег сукоба Истока и Запада – оценио је Јакшић.

Треба мудра политика

И председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже да је због све оштријих тензија између САД и Русије Србија под константним притиском с обе стране.

– Хојт Ји је већ више пута јавно говорио о утицају Русије на западном Балкану, а нарочито о осетљивости питања у вези са Руским хуманитарним центром. Реч је о врло компликованој међународној позицији у којој се морају пратити развоји догађаја да би се доносиле правилне одлуке. За Србију је најважније да се настави тема унутрашњег дијалога о Косову и пронађу модели односа Београда и Приштине који би омогућили Србији да се у будућности окрене демократским реформама и стратешком циљу, а то су европске интеграције – навела је Јоксимовићева.

Притисци и из БриселаПритисци на Србију јуче су стигли и из Брисела. Шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици навео је да Европа очекује „додатне напоре Србије како би се постепено ускладила са заједничком спољном и безбедносном политиком Уније до датума приступања“.

– Србија би, имајући у виду да су европске интеграције њен стратешки приоритет, требало да делује у складу са својом посвећеношћу регионалној сарадњи и стабилизацији – навео је Фабрици.

 

Извор: Информер.рс