Издвајамо Србија

ВРАЋА ЛИ СЕ ТО ОНАЈ „СТАРИ“ ВУЧИЋ? Премијерка носи писмо у Брисел, ЕУ МОРА да одговори НА ОВА ПИТАЊА …

Фото: Јутјуб

Председник и Влада Србије обратиће се Европској комисији писмом у којем ће тражити одговор на низ питања, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Она је навела да ће се председник и Влада обратити ЕК поводом става да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити, и пре свега поставити питање – да ли за ЕУ важи једно међународно право, или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брнабићева је то навела после консултација код председника Александра Вучића

“Реално нас је јако изненадио став Европске комисије и све оно што је говорио портпарол. Хтели смо да видимо како да реагујемо у смислу шта све даље треба да питамо Комисију”, рекла је Брнабић новинарима после консултација државног врха код председника Србије.

“Међу питањима ће бити и да ли међународно право важи за ЕУ или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ”, рекла је премијерка.
“Ја путујем у Брисел у раније договорену посету, 10. и 11. октобра и свакако ћу тада однети наше писмо и свакако ће ово бити једна од тема”, рекла је председница владе.

Брнабић је навела да ће писмо бити прослеђено и свим државама које нису признале тзв. државу Косово, да им се захвалимо и дамо на знање колико је важно што нису то учинили и колико су били у праву када су бранили и веровали у међународно право.

Она је рекла да ће писмо бити послато и онима који су признали Косово, како би им се поставила иста питања, “а можда они имају неке одговоре за Србију”.

Да подсетимо, председник Александар Вучић сазвао консултације након саопштења Европске комисије да је каталонски референдум нелегалан, али да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити.

Европска комисија, осим тога, у својој данашњој декларацији наводи да, узимајући у обзир шпански устав, јучерашње гласање у Каталонији “није било легално”.

Вучић: Европо, како Каталонија не може, а Косово може?

После каталонског референдума и става Европске комисије да је тај референдум нелегалан, ваљда је јасно колико је тешко чувати независност Србије.

То је рекао председник Александар Вучић.

Питање сваког грађанина Србије Европској унији данас је – како то у случају Каталоније не важи референдум о независности, а у случају Косова отцепљење може, и без референдума, рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара поводом исхода референдума у Каталонији и става Европске комисије да је то изјашњавање нелегално.

“Како сте легалним прогласили отцепљење Косова чак и без референдума, и како су то 22 земље Европске уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ?”, запитао је Вучић.

Вучић је јавно запитао како ће сад грађанима Србије да образлаже европске интеграције Србије, иако, без дилеме, Србија своју будућност види у ЕУ, и због типа друштва којем тежимо и због боље економије и других разлога.

Како, дакле, Каталонија не може, а Косово може, на то Србима неће бити одговора никада, приметио је председник Вучић.

Светски центри моћи играли су се када су мислили да могу да прекрајају границе на Балкану јер регион не припада Европској унији, а сада, када је “мечка дошла пред њихова врата”, е, сада је, рекао је Вучић, ситуација много озбиљна…

Ово је најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике, закључио је Вучић.

Према његовим речима, његов састанак са Путином, приликом посете, био је занимљив свим новинарима западних медија, док састанак немачког Зигмара Габријела, истог дана, исто с Путином, нико није забележио.

“Сад је јасно ваљда колико је тешко чувати независност Србије”, рекао је председник Вучић и поручио свима који врше притисак на нашу земљу да сад узму годишњи одмор, бар што се наше земље тиче, пошто ионако неће да их слуша, те нек се позабаве мечком пред својим вратима.

 

Извор: Тањуг