Србија

ВУЧИЋ ПОНИЗИО ДАЧИЋА: Ево шта је рекао

Током званичног, свечаног дочека турског председника Реџепа Тајип Ердогана испред Палате Србија камере су забележиле прилично неформалан разговор нашег и турског председника. Тако смо сазнали који је члан владе мрзовољан кад је неиспаван, али и да са Ердоганом може да се, осим на турском и енглеском, разговара и на српском и албанском језику.

Након што га је Вучић дочекао и пошто су обојица прошетали црвеним тепихом, Вучић и Ердоган прошли су кроз „шпалир“ чланова Владе Србије, где је српски председник свом турском колеги представио сваког од њих. Ердоган са сваким од њих руковао, а са неким и кратко поразговарао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први у „министарском шпалиру“ био је први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, који Ердогана већ познаје.

Међутим, Вучић је турском госту покушао да објасни да је Дачић можда мало нерасположен, и то зато што воли да одспава дуже.

Објашње на српском

Најпре су Дачић и Ердоган разменили коју реченицу на енглеском, а затим је Вучић на српском појаснио ситуацију.

– Он мрзи рано да устаје – рекао је Вучић Ердогану за министра Дачића, на шта су се сва тројица насмејала.

Након тога, Ердоган се упознао и са осталим министрима у Влади Србије, које је сваког понаособ Вучић представио, а током упознавања говорило се и на енглеском и на српском.

– Говорите и турски, албански, српски перфектно… – рекао је Вучић Ердогану.

Међутим, то није све, јер су камере забележиле да поједини министри нису припремили оловке за потписивање међудржавних споразума, у присуству Вучића и Ердогана.

Тако је министру Зорану Ђорђевићу оловку додао његов колега Александар Антић, а Ђорђевић му је, по потписивању, уредно вратио, како би и министар рударства могао да стави потпис на један од 12 потписаних споразума.

Хемијска оловка министра културе Владана Вукосављевића је „заказала“ током потписивања, па је он позајмио оловку која је стајала испред председника Вучића.

Иначе, током пријема у Палати Србија, председници Вучић и Ердоган погледали су и изложбу која је посебно за ову прилику била приређена, и чији је аутор Архив Србије.

Тако је тусрки председник имао прилику да види оригинална докумена из периода од 17. до 19. века, од хатишерифа, преко дипломатске преписке српских и турских власти, што на српском што на старотурском језику, као и печат Милоша Обреновића.

Вучић и Ердоган су, уз пратњу, заједно погледали и мапу Београда из 18. века, која је иначе оригинална, и која није доступна турским историчарима, коју су својевремено користили тусрки управници града.

На изложби се могао видети и документ из 1817. године, којим је регулисан „положај и дажбине раје“.

Извор: Блиц