Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА У ВАРНИ: Десет пута сам читао извештај ЕК и сви говоре о неправди према Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је мука Србије утростручена због двоструких аршина оних чији део наша земља жели да постане.

Он је то навео после састанка са представницима Румуније, Бугарске и Грчке у Варни у Бугарској, и додао да су ове три земље веома важне и да су говориле о “неправди која је нанета Србији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Као председник Србије најтеже се осећам после извештаја Европске комисије. Прочитао сам га десет пута да не би било забуне“, рекао је Вучић, говорећи о извештају ЕК у којем се наводи да се случај Косова и Каталоније не може поредити.

“Видео сам реакцију мојих колега, сви су говорили о Србији. Сви осећају да је Србији нанета велика неправда. Нисам чуо да се међународно право примењује за чланице и нечланице Европске уније“, рекао је Вучић после састанка са Бојком Борисовом, Алексисом Ципрасом и Михаијом Тудосеом.

Додао је да ЕУ не може да говори о “суи генерис случају“ и да се писмо мора послати у Брисел. Међутим, додао је да не очекује да ће Брисел реаговати на званичан допис Србије.

“То је специфичан случај – па шта то значи? Не можете да направите суи генерис случај“, навео је председник за Прву телевизију

Вучић се осврнуо и на најаву премијера Косова Рамуша Харадинаја да ће дати држављанство и пасош Албанцима са југа Србије, те рекао да ће тиме “далеко да догурају“.

“Ми знамо колико Албанаца има у централној Србији, има много Срба у централном Косову. Они могу да причају све то докле год имају велике заштитинике у иностранству. Ми немамо такве заштитинике, нема ко да нас штити. Дужни смо да трпимо, да слушамо притиске, да им се понекад повинујемо, а кад то не урадимо будемо означени као европејци“, рекао је он.

На питање да ли ће уз београдске изборе можда ићи и парламентарни, Вучић наводи да се не би тиме бавио.

“Немам појма, не могу да се бавим малим темама. Опозиција? Кога да се плашим? Њих? Они су већ победили. Не видим у овом тренутку разлог за парламентарне изборе“, додао је.

Осврнуо се и на стизање мигова из Русије у Србију те навео да ће Србија имати још више авиона.

“Као што видите, сви су говорили да нисам испунио обећање. Шест авиона ће до петка бити у Београду, нису сасвим ни растављени, како се говорило, већ само једним делом. То је озбиљна ескадрила, убедљиво најснажнија у нашем региону“, нагласио је председник.

 

Извор: Б92 / Прва ТВ