Србија

ВУЧИЋ: Увешћу Србију у ЕУ, сарадња с Русијом не угрожава тај циљ

Председник Србије Александар Вучић обећава да ће увести земљу у Европску унију и каже да то што Русија наоружава српску војску не угрожава тај циљ, преноси данас америчка агенција Асошиејтед прес

Ми знамо куда идемо, што значи да смо на нашем путу ка ЕУ, то је стратешки циљ наше земље. У исто време, желимо да сачувамо најбоље односе са Русијом, Турском, Кином, САД и свима осталима – рекао је Вучић у интервјуу који је АП-у дао у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка агенција наводи да „Србија, под лидерством бившег ултранационалисте Вучића, формално тежи ка чланству у ЕУ, али истовремено одржава блиске односе са историјским словенским савезником Русијом“.

АП напомиње да Русија снабдева Србију борбеним авионима МиГ-29 и планира да испоручи борбене тенкове и оклопна возила.
АП такође наводи да су неки западни званичници изразили забринутост због тога и позвали Београд да одлучно каже куда иде – ка Истоку или ка Западу.

– Не видим у томе ништа погрешно и то функционише, и функционисаће. То је наша политика и ми смо војно неутрални“, истакао је председник Србије и додаје да наоружавање Србије нема за циљ претњу суседима.

Вучић је, како наводи АП, признао да је његова националистичка прошлост високог члана странке, која се борила за ширење српских граница на Балкану током сукоба са суседима, изазвала извесне сумње у искреност његовог преласка у прозападног реформатора.

– Неко ко је пре 20 година био потпуно против ЕУ, неко ко је био члан Радикалне странке… Знам да многим људима није лако да то прогутају- рекао је он, и додао:

– Сад вам кажем: испунићемо обећање. Завршићемо то, завршићемо посао- мислећи на придружење ЕУ.

Председник Србије је у интервјуу америчкој агенцији такође истакао да, по његовом мишљењу, „сваки члан Владе даје све од себе у циљу испуњења наших циљева, а један од наших главних циљева јесте пуноправно чланство у ЕУ“.

– Мислим да морамо да будемо део Европске уније. То је мој задатак, то је мој посао и ја ћу то урадити- закључио је Вучић.

 

Извор: Tanjug