Србија

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА СВЕ – ВУЧИЋ ОДБРУСИО УКРАЈИНЦИМА и стао у одбрану Руса

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Ми се толико фер понашамо према Украјини. Ниједан човек нема дозволу власти да учествује у рату у тој земљи, истакао је председник Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је украјинском амбасадору у Београду Олександру Александровићу, који је изјавио да се око 300 српских плаћеника бори против Украјине, да не држи лекције Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За мене је изненађујући начин на који је то Олександр Александровић покренуо. Право да вам кажем, нисам улазио у детаље. Ми се толико фер понашамо према Украјини, волео бих да нам не држи лекције на тај начин. Донели смо пресуде против оних који су без дозволе надлежних органа ратовали на другим ратиштима. Ниједан човек нема дозволу надлежних да учествује у рату у Украјини. Ваљда амбасадор зна зашто то ради – рекао је Вучић, који је присуствовао јуче Београдском безбедносном форуму.

Јасан став државе

Украјинска безбедносна службу СБУ објавила је пре неколико дана имена и податке шесторице Срба за које тврди да су као плаћеници на руској страни учествовали у рату у Донбасу, а амбасадор Александровић најавио је да ће Украјина наставити да објављује ове спискове, прекоривши Србију да није процесуирала никог од тих људи.

У српском министарству правде подсећају да су 2014. године израдили, а да је Народна скупштина усвојила измене и допуне кривичног законика, које за циљ имају кажњавање оних који учествују или организују учествовање у ратним или оружаним сукобима у иностранству.

– Држава је тиме показала јасан став према овом друштвеном феномену и његовим извршиоцима. Верујемо да ће надлежни правосудни органи, тужилаштва и судови поступати у складу са законом и показати сву спремност да се обрачунају и са овим видом незаконитог и противправног поступања – речено је у Министарству правде за Курир.

Јављам се за пет минута…

Амбасадор Олександр Александровић јуче је такође присуствовао Београдском безбедносном форуму, али је држао конференцију у исто време кад и председник Вучић, па је новинарима Курира рекао да је чуо да је „председник коментарисао његове изјаве“, али не и шта тачно. Кад смо му пренели председникове речи, Александровић је рекао да ће се јавити за пет минута, али је до закључења броја био на састанцима.

Процесуиран Радомир Почуча
ХРВАТИ РАТУЈУ У УКРАЈИНСКИМ СС ЈЕДИНИЦАМА!

Бивши водитељ Радомир Почуча, који је био у рату на проруској страни, каже да је он доказ да није истина да нико од српских држављана није процесуиран, јер је осуђен на годину и по дана затвора и четири године условне казне.
– Не знам шта би амбасадор хтео. Смртну казну за нас? Радује ме што се преко 300 Срба бори тамо, јер се боре против фашизма и нацизма. Амбасадор је заборавио да каже колико је Хрвата отишло да се бори на украјинској страни. Јединица Азов, у којој се они боре, све је само не регуларна јединица и пре ће бити да су налик СС јединицама!

Извор: Kurir / JELENA PRONIĆ