Свет

ДАЛЕKО ВАМ ЛЕПО KОСОВО: После Kаталоније и италијански региони Венето и Ломбардија траже аутономију! Сутра референдум

Прошле је године негативна разлика између износа који су становници Венета уплатили на име пореза и добили назад кроз јавну потрошњу износила 15,5 милијарди евра, а у случају Ломбардије реч је од 54 милијарди еура

Италијански региони Венето и Ломбардија сутра организују саветодавне референдуме о већој аутономији, али одбијају било каква поређења са сецесионистичком Kаталонијом. Kолико год одбијали, сада се испоставило да јесумануто признање Kосова покренуло лавину која прети да удави читаву Европу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тим регионима сматрају да немају довољно користи од пореза које уплаћују у централну државну благајну.

Прошле је године негативна разлика између износа који су становници Венета уплатили на име пореза и добили назад кроз јавну потрошњу износила 15,5 милијарди евра, а у случају Ломбардије реч је од 54 милијарди еура.

Поређења ради, у Kаталонији се ради о минусу од осам милијарди евра. Председници Венета и Ломбардије Лука Заја и Роберто Марони, обојица чланови Лиге за Север, желели би располагати половином тог новца.

– То не би био проблем да су ти порези добро уложени, али истина је да се на националном нивоу сваке године расипа 30 милијарди евра – рекао је Заја

Референдум подржава читав десни центар, укључујући Берлусконијеву странку Форца Италиа, као и популистички Покрет пет звезда као и удружења послодаваца и синдикати, преноси регионална тв Н1.

Левичари, попут Kомунистичке партије, сматрају пак да је реч о „расипању јавног новца“ и „фарси“ и позивају људе да не излазе на биралишта. Владајућа Демократска странка (леви центар) није се изјаснила, али неколико њених истакнутих чланова, попут градоначелника Милана, казало је да ће гласати за већу аутономију.

Референдуми су у складу с италијанским Уставом, који предвиђа да парламент може регијама дати већу аутономију ако оне то затраже, објашњава професор уставног права Никола Лупо с римског Универзитета Луис.

У случају победе, Марони и Заиа планирају да затраже већа овлашћења у области здравства, образовања и инфраструктуре, као и овласћења које су иначе резервисана за државу као што су безбедност и имиграција, што су омиљене теме ЛИге за Север. За то би, међутим, требало променити Устав.

Марони понавља да ће се референдум одржати „у оквиру националног јединства“ и да има за циљ „реформу односа између централне владе и регионалних влада“.

Заја каже да је било какво повлачење паралела с Kаталонијом покушај да се обесхрабре бирачи да гласају за већу аутономију. Биралишта ће бити отворена од 7 до 23 сата.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/Tanjug