Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: „Две столице? Глупост, Ји превише гледао „Рат светова“ и научну фантастику

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је данас изјаву америчког званичника Брајана Хојта Јија да Србија „седи на две столице“ и оценио да је то глупост и да су неки у Стејт департменту превише гледали „Рат светова“ и научнофантастичне приче.

„Србија ради и радиће у складу са својим државним и националним интересима без обзира шта неко говори са стране. Србију уопште не интересују туђе столице, нити има две столице, већ само једну, а то је Србија“, јасан је Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић не види зашто Србија не би могла да остане између Истока и Запада.

„Нисмо ми неутрални у том смислу, већ у војном“, казао је Дачић одговарајући на питање новинара.

Поручио је да статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу не зависи ни од САД ни Русије, већ само Србије.

Подсетио је да многе међународне институције у Србији имају одређени статус у складу са Бечком конвенцијом, а за Центар у Нишу, појаснио је, никада није било предвиђено да добије дипломатски статус, већ да само запослени добију статус службеника у амбасади.

„Ако ће Русија да шаље своје шпијуне, па ваљда неће да их шаље у статусу службеника као што је кафе куварица, баштован или домар. Ваљда ће их слати на више функције“, рекао је Дачић.

Истакао је да у томе центру има пет Срба, четири Руса и један пас.

„Ако је то нешто око чега Америка треба да се плаши, онда мислим да је овај свет дошао до своје антитезе“, закључио је Дачић.

 

Извор: Танјуг