Србија

ДАЧИЋ: Ми смо у Косовском боју изгинули бранећи Пешту и Беч – А ОНИ СУ НА КРАЈУ ПРИЗНАЛИ КОСОВО!

Фото: Јутјуб

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да Влада постигла значајне економске и политичке резултате, истакавши да Србија остаје на стабилном спољнополитичком курсу и да евроски пут не значи да ћемо угрозити добре односе са пријатељским земљама

Циљ политике Александра Вучића није срљање у Европску унију, а да се притом занемаре наши интереси. Нама је политички и економски интерес улазак у ЕУ, али нећемо да се посвађамо са пријатељима – истакао је Дачић гостујућу у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Он је објаснио да је улазак у ЕУ у економском смислу добар за Србију јер ће добијати више него што ће давати, за разлику од Немачке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Европски пут, међутим, не значи да ћемо прекинути сарадњу са Кином или Русијом – подвукао је Дачић указавши да то нико од Србије није директно затражио, али да у процесу европских интеграција Србија треба да усагласи спољну полтику са политиком ЕУ.

У неким сегментима, додао је, то није у складу са нашим интесима, попут увођена санкција Русији.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је Србија започела преговоре са ЕУ 2014. године, али да динамика није задовољавајућа. – Имамо стручан тим, реформе се спроводе, али питања политичке природе као мач стоје над нашом главом – рекао је Дачић те прецизирао да се то пре свега односи на односе са Косовом.

Дачић се осврнуо и на недавну посету председника Турске Србији, уз оцену да је добро да се односи две земље поправе, имајући у виду да Реџепо Тајип Ердоган није било раније толико конструктиван.

Коментаришући наводе да Ердоганова посета Србији неће донети поене у ЕУ, Дачић је рекао да се Србија доста жртвовала за Европу.

– Када су Турци кренули на Европу, ми смо ратовали са њима, имали смо Косовски бој, изгинули тамо на Косову, бранили смо Пешту и Беч они су на крају признали Косово. Нека воде они своје битке и борбе – рекао је Дачић.

Србија је, додао је, мала земља да решава светске проблеме, и морамо да размишљамо о својим интересима.

Извор: Pink.rs