Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: „Није Влада обданиште па да премијерка буде васпитачица!“

Београд — Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Влада тим у коме је премијерка Ана Брнабић „прва међу једнакима“.

„Није Влада обданиште па да премијерка буде васпитачица, а ми деца. Нема шта да обуздава. Влада је тим, премијерка му дође као прва међу једнакима”, рекао је Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Имамо циљеве и свако се труди да их што боље испуни. Многи би волели да влада изгледа као раштимовани оркестар, али и нови диригент, иако није калибра као стари, не диригује лоше“, рекао је Дачић у интервјуу за “Курир”, одговарајући на питање да ли је премијерка Ана Брнабић у стању да „заузда министре“.

Истовремено, он је одбацио написе појединих медија о свађама између чланова владе, објаснивши да ако неко има различито мишљење или аргументовано критикује не значи да се свађа.

Упитан да објасни по чему се разликују седнице Владе вођене док је на њеном челу био Александар Вучић и седнице које води Ана Брнабић, Дачић је казао да су људи различити, а да председник Вучић има ауторитет који ретко ко поседује, а да је за њега важно да је Брнабићева изабрана на Вучићев предлог.

Говорећи о афери, коју су поједини медији прозвали „Вулинова тетка“, Дачић каже:

„Све треба разјаснити, али за то постоје надлежне институције. Али, са друге стране, не треба ни медијски линчовати министра“, рекао је Дачић.

Упитан да ли је одлучио о великој коалицији са СНС на предстојећим београдским изборима, Дачић је навео да је излазак на заједничкој листи са СНС или одвојено „ствар математике“ и договора између њега и Вучића као шефова странака, али да о томе још нису разговарали.

Према његовим речима тачан датум београдских избора се још не зна и додао да нема ни једног разлога да они буду ванредни.

Упитан да оцени могућност повратка Драгана Ђиласа у политику, он је подсетио да се због бившег градоначелника Београда, Вучић наљутио на њега и четири године га због тога нападао.

„А онда ми Тадић и Мики Ракић, када су изгубили кажу ‘погрешили смо што смо те натерали, боље да је тада Вучић постао градоначелник’. Зато не помињите ми Ђиласа“, рекао је Дачић.

Дачић је, одговарајући на питање да ли замера Ани Брнабић што се јавно хвали да га је рушила 5. октобра са власти, рекао да може лично да замери било коме у Влади колико хоће, али да је политика „озбиљна ствар“.

Он је додао да није грех променити се, ако ће то да буде на боље.

„Па и Вучић је од евроскептика постао заговорник ЕУ и зато је државник. То је једини начин да идемо напред и прилагођавамо се. Свет се мења. Деведесетих смо преспавали рушење Берлинског зида уз катастрофалне последице. И ја то признајем. Али такве шансе више не смемо да пропустимо“, рекао је Дачић.

 

Извор: Танјуг