Србија

ДАЧИЋ: Слоба је једини српски председник сахрањен у свом дворишту – ТРЕБА МУ ПОДИЋИ СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ!

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије, говори о успесима српске дипломатије, односима с Русијом и САД, али и о СПС, атмосфери у Немањиној, као и о томе ко ће га једног дана наследити у послу и странци

Ових дана српска дипломатија има много разлога за славље, Косово није примљено у Интерпол, одустало је од чланства у Унеску, како то коментаришете?

– Нема ту претераног разлога за славље. Резултати које сте навели су плод темељног и озбиљног рада српске дипломатије, Владе и председника Србије. Лепо је рећи – Србија је победила, али нема опуштања, сигуран сам да ће Пацоли, Тачи и остали следеће године и оне тамо покушати и због тога ми морамо стално да будемо спремни и да одржавамо добре односе са свима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ли је тачно да је Приштина одустала од Унеска јер је изгубила многе гласове које је имала прошли пут?

– Наравно да јесте и изгубиће још више. Јер Србија је све цењенија у свету, никога не лаже и штити своје интересе, а то мора да даје резултате. Сетите се само Пацолијевих речи у Њујорку: „Имамо још држава које ће нас подржати“. Где су? Нема их.

Какви су односи Србије са Русијом и САД?

– Усудио бих се да кажем – никад бољи. Москва је одржала реч и послала нам је „мигове“, чиме смо додатно ојачали нашу војску и учврстили Србију као најјачу у региону и неизмерно им хвала на томе. Очекујем да ће након сусрета са Трампом у Њујорку и односи са Вашингтоном кренути узлазном линијом, а као врхунац свега тога била би посета председника САД Београду.

Ипак, односи у региону нису баш задовољавајући, одложена је посета Вучића Загребу?

– Мене и неке моје говоре су многи означили као проблем у односима са Загребом. Шта је требало, да ћутим на њихове провокације? Загребу смета споменик Тепићу, а они у Книну подигли споменик Туђману, који је протерао 250.000 Срба из Крајине, стављају плоче „за дом спремни“, лупају табле са ћириличним натписима, уводе у закон констатацију да су Срби извршили агресију на Хрватску… Зар на то да ћутимо? Ја не могу и нећу.

Хоће ли коалиционе странке које су сада у власти заједно и на једној листи изаћи и на београдске изборе?

– Рекао сам већ да то зависи од процене. Видите, СПС је друга по снази странка у Србији и спреман је и да, уколико то буде део договора са СНС-ом, изађе сам на изборе, са својом листом, али има још времена и сада ће пресудну реч дати истраживачи јавног мњења.

Многи у СПС-у желе да изађете сами, пре свега Милутин Мркоњић?

– Знам и то је нормално. Кажем вам, социјалисти имају довољно јаких и добрих кадрова за све изборе. Стално ме и у странци питају: „Хоћемо ли ићи сами?“. Понављам, не бојимо се да изађемо сами, али пресудно ће бити шта је најбоље за грађане Београда.

Многи су вас напали због изјаве о 5. октобру као превари?

– Шта сам ја ту слагао? Само сам рекао шта је право стање ствари. Ти који су извели 5. октобар су мени помогли да дођем на врх СПС-а, а они су изиграли сав тај народ који су окупили испред Скупштине. Покрали га у пљачкашким приватизацијама, међусобно се тукли око плена, а ко је страдао – само Милошевић и недужни народ.

Да ли мислите да Милошевић треба да добије споменик у Србији?

– Мислим да треба, као и сваки други државник који је задужио овај народ и борио се за њега, а Милошевић то јесте урадио. Мислим да смо једина држава у свету у којој један бивши председник, који је имао општу подршку народа, сахрањен у свом дворишту, испод дрвета. У сваком случају, суд о споменику и њему даће други, ја само кажем шта мислим. Подсетићу да Ненад Богдановић, тадашњи градоначелник Београда, није дао дозволу и сагласност да Милошевић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Извор:Alo.rs