Србија

ДА ЛИ СТЕ ЗА ВРАЋАЊЕ ВОЈНОГ РОКА? Ако се поново уведе обавезан војни рок у Србији, то ће изгледати ОВАКО!

Фото: Јутјуб

Већ за неколико година, просечан дан војника у Србији на редовном служењу војног рока, могао би да изгледа овако: ујутро у строју, са пушком и шлемом, а увече са пријатељима у кафићу или испред телевизора у дневној доби, са породицом, преносе Вечерње Новости.

Иницијативе да се врати обавезно служење војног рока већ неко време круже, али је за сада, све на чекању. Најважнији разлог је безбедност земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посебна Владина радна група за промену стратешких докумената Србије, како пишу Новости, разматра све предности и мане поновног увођења обавезног војног рока у Србији. Њихов закључак требало би да буде познат половином следеће године.

Наша земља је први пут у својој историји добила готово целу генерацију младих који су у живот ступили без икакве војне обуке. Реч је о најмање 200.000 пунолетних младића који су од 2000. године до данас дуг држави одужили служењем у цивилу, односно којима је упис у војну евиденцију био једина обавеза. То је драстично ослабило резервни састав, који у случају оружаног сукоба има обавезу да стане под ратну заставу.

– Могућност одмрзавања обавезног служења војног рока не треба посматрати као на повратак концепта који је важио у ЈНА – испраћај уз весеље на једногодишњи боравак у касарни, далеко од куће, уз једно или највише два одсуства – незванично за Вечерње Новости наводе у Министарству одбране, уз опаску да ово питање у Србији и даље није на дневном реду.

Према првим замислима, које се још увек заснивају на идеји, требало би да се у том случају што мање мења устаљени живот регрута. Дакле, након осмочасовног боравка у касарни, војници најнормалније одлазе својим кућама.

Војни рок би трајао од три до шест месеци, у зависности од рода, а сви мушкарци би требало да прођу барем основну, пешадијску обуку. Сложену борбену технику прихватали би добровољци, по уговору.

 

Извор: Telegraf.rs / Večernje Novosti