Србија

ДА ЛИ ЈЕ ОВАЈ ЗАХТЕВ РЕАЛАН? Вучић тражи статусно неутралан однос…

Фото: Јутјуб

Заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер поновила је став Алијансе да прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима. Са Готемилеровом су се састали председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић и Роуз Готемилер разговарали су у Београду о међусобном политичком дијалогу, облицима практичне сарадње и предстојећем сусрету српског председника и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Како је саопштила Прес служба Председника, Вучић је истакао да је сарадња између Србије и НАТО-а умногоме унапређена, као и да је појачано узајамно поверење.

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ – СВАКА ЧАСТ ЉУДИНО! Амир Реко је спасао 45-ро Срба, иако су три дана раније побијени његови

Он је нагласио да је Србија војно неутрална земља, без намера да тај статус мења, али је чврсто опредељена да сарађује са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, са циљем очувања трајног мира и безбедности у региону.

Током протеклих 11 година учешћа у програму Партнерство за мир, Србија је остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО-а и партнерским државама, примењујући најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета, додао је председник Вучић.

„Заменица генералног секретара НАТО-a Готемилер поновила је став Алијансе да прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима“, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је рекао да је изузетно важно да НАТО и даље спроводи принципијелан и статусно неутралан однос према КиМ и нагласио да је за Србију НАТО неизоставан фактор регионалне стабилности, а Кфор веома важан фактор безбедности и опстанка српске заједнице на КиМ, као и очувања српског културног и историјског наслеђа.

Тема разговора била је и реализација иницијативе за коришћење повереничког фонда за деминирање и уништавање касетних бомби у Србији, који ће бити реализован уз помоћ холандске владе.

„Одговорна политика Владе“

Председница Владе Србије Ана Брнабић такође је разговарала са заменицом генералног секретара НАТО-а и том приликом оне су се сложиле да Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес за очување мира и стабилности у региону Западног Балкана.

Премијерка је изразивши задовољство динамиком развоја политичког дијалога Србије и НАТО-а истакла да Србија остаје војно неутрална, али да је спремна да развија сарадњу са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, као и да је посвећена реализацији заједничких пројеката.

Она је додала да је Србија током учешћа у програму Партнерство за мир остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО савеза и да примењује најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета.

Огроман број страних авиона и бродова на руским границама

Наглашавајући да Влада Србије води одговорну политику, Брнабићева је потврдила да је наше трајно опредељење да, водећи рачуна о државним и националним интересима, сарађујемо са свим међународним факторима.

Она је оценила да ниво и садржај досадашње сарадње представљају добру основу за даљи заједнички рад, саопштено је из Владе Србије.

 

Извор: Tanjug