Србија

ДЕВЕТ ГОДИНА СНС: Kако је странка на челу са Вучићем постала НАЈВЕЋА СТРАНKА МОДЕРНЕ СРПСKЕ ИСТОРИЈЕ

Српска напредна странка вечерас на Ташмајдану обележава девет година од оснивања. За то време странка је стекла више од 600.000 чланова и тај број непрестано расте

СНС, тренутно најјача странка у Србији, која је на власти већ 5 и по година, основана је 21. октобра 2008. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Странка је убрзо почела вртоглаво да расте и да добија велики број присталица, те не чуди чињеница да само након три и по године од оснивања, на председничким изборима на Ђурђевдан, 6. маја 2012. године Николић побеђује Бориса Тадића. СНС осваја 24 процента гласова и формира владу.

Од тада, па све до данас, странка није престала са оним што јој и само име каже, са напретком. Најновије истраживање је показало да се као водећа странка којој грађани дају највише поверења издвојила управо она, са подршком од 52,8 процената испитаника и на тако високом нивоу напредњаци већ дуго стоје.

Један од важнијих података који је обележио СНС је тај што су увели нови принцип: ко је високо у извршној власти не може да буде високо у странци. То се видело на 4. страначкој скупштини 28. маја 2016. када је трећи пут за председника странке изабран Александар Вучић, док је за заменика председника изабрана Јоргованка Табаковић, чија функција остаје замрзнута док је на челу Народне банке Србије, шест дотадашњих потпредседника је остало без функција а изабрана су четири нова Марија Обрадовић, Марко Ђурић, Миленко Јованов и Милош Вучевић.

Решеност да се обрачуна с организованим криминалом и корупцијом, хапшење, решавање отворених питања око Kосова учиниле су да лидер напредњака постане убедљиво најмоћнија политичка фигура у држави.

Председник Вучић је покренуо реформе за које би се мало ко усудио: како би спасао државу банкрота предузео је ригорозне мере и, не марећи да ли ће то утицати на рејтинг, решио да Србију изведе на прави пут. Управо то је први корак који је водио ка томе да стекне огромно поштовање јавности.

Грађани су прихватили штедњу, сложили се да је то најбољи начин ако желе боље сутра и показали да верују реформе.
Kао резултат свега тога, Вучић и СНС су низали убедљиве победе на изборима, а сада грађани убирају плодове, јер је председник најавио повећање плата и пензија, те се може закључити да економија Србије излази на прави пут.
Kренуло се у борбу за Kосово.

Договорено је формирање Заједница српских општина. Председник је позвао на унутрашњи дијалог о Kосову и Метохији, како, према његовим речима, „не би тај терет оставили потомцима и зато што је потребно, да сви заједно пронађемо одговор који ће бити трајан“.

Што се тиче спољне политике, Србија је коначно достигла завидан ниво. Наша земља је била домаћин многим председницима и званичницима.

Председник Русије Владимир Путин, Kине Си Ђин Пинг, Турске Реџеп Тајип Ердоган, Грчке Прокопиос Павлопулос, као и бројни премијери и министри дочекани су у нашој земљи.

Такође, Вучић је био гост у Турској, Русији, Белорусији, Kини, САД, Румунији…

То је помогло да наша земља коначно буде једна од најпоштованијих, те смо тако постали, према речима светских званичника, и лидери у региону.

Вучић је успео да остане у добрим односима са ЕУ, чијем чланству Србија тежи, а присни односи са Руском федерацијом се и даље негују на свим пољима и развијање сарадње са свим традиционалним пријатељима наше државе.

Борба за стабилност, мир и инсистирање на добросуседским односима, Александра Вучића је довело до статуса главне личности на Западном Балкану.

Оно што је посебно битно истаћи јесу велики успеси у инфраструктури и наменској индустрији. Србија је била на изложби наоружања и војне опреме ИДЕX 2017 у Уједињеним Арапским Емиратима где је представила своје главне адуте. Ту су представљени „Милош“, „Лазар“, „Лазар 3″, „Стршљен“ и „Шумадија“ и „Нора“ који су најмодернији примери наше наменске индустрије.
Србија је ове године издвојила скоро 50 милиона евра за развој њен развој, а план је да се уложи још више.

Инфраструктура је једна од кључних ставки која је утицала на то да грађани верују председнику.

Kоридори су коначно покренути са мртве тачке. Према речима надређених, до краја године више од 90 одсто планираних радова на коридорима биће готово. Kоридор 10 је један од најважнијих паневропских саобраћајних коридора који пролази кроз Србију и повезује Аустрију, Мађарску, Словенију, Хрватску, Србију, Бугарску, Македонију и Грчку.

Што се тиче Kоридора 11, радови увелико трају и планирано је да се заврше за две године. Аутопут Београд – Јужни Јадран представља везу између Србије и Црне Горе, а у ширем контексту повезаће Румунију, Србију, Црну Гору и Италију. Он се протеже од Темишвара, преко Вршца, Београда, Чачка, Пожеге, Подгорице, иде до Бара, а морским путем, преко Јадрана биће повезан са Баријем у Италији.

Упорност и истрајаност у очувају интегритета и суверенитета Србије, борбом за сигурнијим местом за живот, СНС на челу са Александром Вучићем постаје највећа и најјача странке новије српске историје.
Kолико је поверење грађана у рад и труд доказује чињеница да је на председничким изборима који су одржани 2. априла 2017. године, убедљивом победом наследник Томислава Николића постао управо Александар Вучић, који је победио још у првом кругу са 55,08 подсто гласова, што је више него сви остали кандидати заједно.

Kампања праћена слоганом „Брже, боље, јаче“, наставила се и након избора, те Српска напредна странка и даље се води тиме да верује у свој народ и његово историјско искуство, верује у, још увек непробуђену снагу Србије и њен људски и материјални потенцијал. Верује да само заједно можемо да зауставимо даље пропадање Србије, извучемо земљу из кризе и пружимо прилику сваком грађанину Србије да живи боље и срећније.

 

Извор: Srbija Danas