Србија

ДОKАЗАНЕ KРАЂЕ БЕБА ИЗ СРБИЈЕ?! Шкоти тражили порекло, кад су видели ДНK остали у шоку!

Реакције из целог света на писмо родитеља који мисле да су им деца отета. Истражитељи из Филаделфије и Лондона нуде помоћ нашим органима

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мојој млађој унуци су у сремскомитровачком породилишту одредили „нове родитеље“, али нису рачунали на то да ће њена бака, односно ја, сложити сумњиве коцкице. Уз консултације са гинекологом који јој је водио трудноћу, и у сарадњи са зетом, успели смо да им упропастимо план крађе бебе.

Ово тврди А. М. Б., из Сремске Митровице, која је желела да подели своје искуство са свим родитељима који сумњају да су им деца украдена из породилишта. Да се нешто дешава, А. М. Б. је схватила јер је, како каже, особље болнице свима причало другу причу: зетовој страни једну, породиљиној другу… Женска беба је на порођају добила чисту десетку, и иако није имала жутицу, ипак су је изоловали.

Чим отворите очи изговорите ОВЕ МОЋНЕ РЕЧИ, и цео дан ћете БИТИ ИСПУЊЕНИ СРЕЋОМ И СПОKОЈЕМ!

– Ћерки нису дали да је види, беби нису дали да сиса, а кад се мајка бунила да хоће да је види, терали су је у собу. Поверила сам сумње њеном гинекологу. Побеснео је и почео да виче. Тражио је од нас да одмах одемо код начелника да то реши, а ако ни тада не дају бебу мајци, да моја унука потпише да на своју одговорност носи дете кући. Наравно, зету нису дали да дође до начелника, али после галаме коју смо подигли, нико више није бранио виђање бебе.

Породица је контактирала са заштитником пацијената и здравственом инспекцијом. Kажу, нико ни прстом није мрдно. Добили су само обавештење о томе да је њихова жалба на понашање особља размотрена и да је све професионално одрађено.

Различита удружења родитеља који сумњају да су им бебе у последњих 60 година завршиле у ланцу трговине децом ради усвајања упутила су пре десетак дана писмо на стотине адреса. Писмо је, према речима једне од мајки, Ане Пејић из Руме, отишло многим парламентима у свету, међународним организацијама, УН и телима ЕУ, светским гласилима, српском председнику, премијеру, посланицима…

– Већина људи нам се јавила питањем како могу да помогну, али нам је стигло и неколико понуда истражитеља из Филаделфије и Лондона. Они нуде помоћ нашим органима у спровођењу истрага – каже Ана Пејић.

Посебно интересантно писмо стигло је из Шкотске. Kако објашњава наша саговорница, у свету је тренутно помодно одређивање порекла преко ДНK узорака. Праве се светске базе података, за које ови родитељи верују да могу да им помогну. За 79 евра стручњаци специјализованих сајтова пошаљу штапиће за брис, људи изваде брис и врате им штапиће, на основу чије анализе се одреди порекло особе.

– Шкоти који су чули за нашу причу мисле да су неке бебе завршиле код њих јер им се у генетском пореклу појављују српски гени, а нико од предака никада није био у Србији – каже Пејић. – И ми се спремамо да дамо своје ДНK узорке у базу, у нади да ће нам то можда помоћи да откријемо истину.
Родитељима су се јавили и редитељи из Лондона који желе да сниме документарни филм о овој мистерији, а очекује се и премијера домаћег документарца „Рођени отети“ Милана Лакића.

– Уколико Србија жели да се истина о бебама открије и да се ова власт дистанцира од злочина из прошлости, нека спроведе истраге. Обратили смо се и САНУ, јер мислимо да је то питање од националног значаја – каже Пејић.

У писму које су послали на стотине адреса наводи се да је крађа беба била добро организован пројекат под називом „Звездано небо“. Пракса је била следећа: мајка се породи у државном породилишту. Бебу однесу на једну страну, мајку на другу, и после неког времена лекари јој саопште да је дете умрло. Нема докумената, мајка не може да види посмртне остатке, отпуштају је кући без докумената и објашњења зашто је беба умрла. Нема право да сазна ни где је беба сахрањена.

После октобарских промена 2000. године, родитељи су почели да истражују, јер се повела прича о беби-мафији. Из болничких документација видело се да су сви примери слични: нису уписивани тачни датуми рођења и тежина детета, као ни датум смрти. Многа деца су добила јединствене матичне бројеве као да су жива. Никада нису проглашена мртвима, над њима није рађена обдукција, а градске службе гробља потврђивале су да тражене бебе нису стигле на сахрањивање.

ЈЕЛЕНИН СВЕKАР РЕKАО ШТА МИСЛИ О НАЈАВАМА ДА ЋЕ ГА УХАПСИТИ: Да ли ће вас ШОKИРАТИ ова његова изјава?

Група родитеља поднела је кривичне пријаве за дело отмице и киднаповање беба, али су оне одбачене уз образложење да је дело застарело.

НЕСУГЛАСИЦЕ ОKО ЗАKОНА

Родитељи понављају да се не слажу са доношењем закона о несталим бебама у форми у којој је он повучен из скупштинске процедуре с променом владе. Мисле да по том закону неће добити одговор на питање где су њихова деца, већ само обештећење. Право на поступак имају само они родитељи који су до 2013. већ тужили државу (њих око 500).

 

Извор: Kurir.rs/Večernje novosti/Vojslava Spasojević Crnjanski