Србија

ЕВО КАКАВ ПЛАН су Путин и Ердоган спремили за СРБИЈУ! НАСВИМ ПОЉИМА НАС ОЧЕКУЈЕ…

Путин и Ердоган (фото:ЈуТјуб)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган нимало случајно и у договору са Владимиром Путином искористио је посету Београду да пошаље јасну поруку Западу. Промовишући нови распоред снага у Европи и стварање једне нове осовине на линији Москва-Анкара, Ердоган је, после Путина, потврдио подршку и Србији како би одолела притисцима Вашингтона и Брисела.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руско-турска стратегија, према оцени саговорника подразумева четири сегмента: политички, економски, енергетски и војни, а да смо на прагу нове ере српско-турских односа, најавио је и сам Ердоган одмах по повратку у Турску, где је у директном обраћању нацији хвалио Србију.

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Американци на два сата од Русије — шта чека Москва

– Односи између две земље никада нису били бољи и сигуран сам да ће то некоме засметати. Европа Србију види као задња врата и не свиђа им се моја посета, али не може тако. То што је дошао председник Србије са министрима да нас дочека избрисало је све лоше успомене између нас – поручио је Ердоган, док је током целог његовог говора на екрану писало Турска-Србија.

Да Анкара озбиљно рачуна и на сарадњу с Русијом, јасно је најавио и Ердоганов први саветник Ибрахим Калин, који је озбиљно критиковао Европску унију зато што на леду држи и Турску и Србију, а с друге стране најавио наставак сарадње са Русијом у политичким и војном смислу.

Аналитичар Бранко Радун оцењује да је ово велики искорак јер су Турска и Ердоган до пре неколико година водили антисрпску политику.

– Ердоган је први био за проглашење независности Косова и давао је отворену подршку Бошњацима. Тај став је сада битно другачији и та промена значи да је Србија за Турску изузетно важна – закључује Радун.

1. Економија

Љајић: Привреда мора да искористи уговоре

Министар трговине Расим Љајић каже да односи Србије и Турске никада нису били бољи и да треба максимално искористити све економске погодности које нам нуде.

– Споразуми који су потписани подразумевају и донације које ће бити финансиране средствима турске владе или ТИКА, а реч је о износима између 10 и 15 милиона евра. Споразуми, посебно овај о слободној трговини има велику важност за привреду, која сад треба да искористи и лакши извоз без царине сунцокрета, соје, меса, уља… – каже Љајић.

Посебно истиче планирану изградњу великих инфраструктурних пројеката:

– Ердоган је лично најавио да ће камате њихове Ексим банке бити смањене са 4,6 на мање од два одсто. Све ово, уз генерално отопљавање односа између Турске и Русије, с којом Србија гаји пријатељске односе, додатно нам иде у прилог.

2. Енергетика

Постигнут договор око „Турског тока“

Економиста и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић не искључује могућност да између Ердогана и Путина већ постоји договор о прикључењу Србије „Турском току“.

– Кад Ердоган у Београду спомиње Путина и да је уверен да се неће љутити због његовог уверења да ће Србија бити повезана, могуће је да је договор већ направљен. У сваком случају, то би било од невероватног значаја за нашу земљу јер је то замена за „Јужни ток“, који је суспендован. Овде је реч о глобалним променама у односима великих сила, а не треба сметнути с ума ни то да је и Турској потребна Србија због бесцаринских уговора које наша земља има са Русијом. Све је то повезано – објашњава Ковачевић.

3. Војска

Лазански: Сад ћемо запушити уста Западу

Војни аналитичар Мирослав Лазански каже да је за нашу неутралну војну позицију од велике важности да будемо у добрим односима са две силе какве су Русија и Турска.

– Ердоган не долази у сваку земљу с овако великом и јаком делегацијом. Добро је да имамо са Турском добре односе због Санџака, али и због смиривања усијаних глава у Приштини и Тирани. Сарадња Турске са Русијом, од које купују систем С-400, нама је идеалан аргумент и да запушимо уста свим западним политичарима који нам спочитавају набавку мигова и тенкова. Ако то може Турска као чланица НАТО да се наоружава преко Москве, зашто не можемо и ми – наводи Лазански.

4. Политика

Миливојевић: Бошњаци и Приштина ће сад смирити страсти

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је са политичке стране гледишта тренутни однос Турске и Русије према нашој земљи од изузетне важности.

– Турска је регионална сила која има утицаја на нашим просторима и због тога су српско-турски односи од стратешког значаја. Ту прво треба да имамо у виду српско-бошњачке односе, зато што добри односи са Турском могу да утичу на релаксирање тих односа. Важни су односи са Турском и због нормализације односа Београд-Приштина, где нам и Турска и Русија могу доста помоћи. Све ово ојачава и наше позиције по питању брзине евроинтеграција и уласка у ЕУ – оцењује Миливојевић.

Рама је мало нервозан

Ердоганове поруке подршке Србији разбеснеле су албанског премијера Едија Раму, који је покушао да се додвори Анкари тврдећи да Турска, за разлику од Русија, не уноси раздор на Балкану. – Русија користи Србију као пиона на шаховској табли. Између турског и руског утицаја на Балкану постоји важна разлика у томе што Турска не покушава да намеће ништа балканским земљама – рекао је Рама.

ОТАЦ УБИЈЕНЕ ТИЈАНЕ ЈУРИЋ ПОЗВАО НА ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ: Доживотна робија за убиство деце!

Дејан Милетић: председник Центар за проучавање глобализације

Турско-српска сарадња се заснива на нашој подршци Ердогану и његовој власти заснованој на демократској вољи бирача, што и турски председник и Турска поштују, памте и узвраћају на прави начин, јачањем економске сарадње.

 

Извор: Srpski telegraf