Србија

ВУЧЕЛИЋ: Она не прича као писац већ ОСТРАШЋЕНИ ПОЛИТИЧКИ АКТИВИСТА!

Нобеловка дошла на Сајам књига као гост, па онда испљувала Србе као ратне злочинце! Председник Одбора сајма Зоран Аврамовић: Ово је скандал!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прослављена немачка књижевница, нобеловка Херта Милер усред Београда је најстрашније испљувала Србе и Србију, а чак је и СПЦ оптужила за ратне злочине на Косову и Метохији!?!

ТРЕЋИ ЈЕЛЕНИН МОБИЛНИ ШАЉЕ ЗОРАНА НА РОБИЈУ: Младић пронашао апарат, ПОЛИЦИЈА У ЧУДУ КОРИШЋЕН ЈЕ И ПОСЛЕ..

Ивањи: Џентлмен сам, али сам ‘пукао’!

Иван Ивањи, који је као модератор трибине у ЈДП водио „рат“ са Милеровом, каже да је „конзервативан и лепо васпитан господин“ и да је желео џентлменски да се односи према дами, али да је „пукао“.

– Нисам могао више да слушам претеране глупости. Немачки колега Михаел Мартенс је крив што се све на тако неинтелигентан начин догодило. Казао сам му да не поставља питања о НАТО-у. Ипак, њене провокације нису успеле да изазову прекид трибине, а у сали је било близу 600 људи. Поносан сам на то… – указује Ивањи.

Милерова ових дана у нашој престоници борави као гошћа 62. Међународног београдског сајма књига, а трибину у Југословенском драмском позоришту у понедељак увече искористила је да Србе означи као кривце за сукобе на Косову и у БиХ! Она је рекла и да је Србија сама крива за НАТО агресију 1999! Према њеним речима, Србија је „сама себи нанело зло и грађани морају да живе са истином да су себи нанели патњу“!?!

Стручњаци, као и представници Сајма књига, кажу да су шокирани скандалозним наступом Милерове!

‘НАТО да помогне’

Милерова је на трибини „Логика 29. фебруара“ устврдила да су Срби на Косову и у Босни учинили много зла.

– Све се то десило уз присуство грозног национализма и у томе је учествовала СПЦ. Била сам изненађена да се то дешава у Југославији. Изненадило ме је да је у таквој земљи експлодирао национализам… – одвалила је Милерова, додајући да нападнути људи морају имати подршку са стране ако сами не успевају да се одбране од јаче силе.

– Ова земља је сама себи нанела зло. Срби су себи нанели патњу и с тиме морају да живе. Кад видим колико је људи у Украјини страдало, кажем да им треба дати оружје. То што се тамо дешава је нечувено. Зашто постоји НАТО? Неко мора да каже људима да имају подршку. Мислила сам да ће након распада СССР-а доћи демократија, али је Путин све преузео. Експанзија којом се Путин креће ме узнемирава и због тога Украјинцима мора да се помогне, као што су у Србији учинили. Ако не дипломатски, онда другачије. Тако су и Милошевића морали да сруше – поручила је Милерова.

На овај скандалозни монолог реаговао је књижевник и преводилац Ивана Ивањи, модератор трибине, наглашавајући да није НАТО срушио Милошевића већ стотине хиљада људи својим гласовима, на шта је Милерова узвратила да Милошевићева породица живи у Русији.

– То говори о релацијама. Путин их радо прима. То је прилично преварантска позиција. Путинова политика је експанзионистичка – нагласила је Милерова, после чега је Ивањи разговор вратио на књижевне теме.

Владан Вукосављевић: Писац није политичар

Министар културе Владан Вукосављевић апелује да се књижевност одвоји од политике.

– Херту Милер и домаћа и међународна публика изразито цени због несвакидашњег књижевног дара за који је добила највећа светска признања, укључујући и Нобелову награду, а не због њених политичких ставова, оцена и познавања историје. Ова њена изјава показала је да тај принцип треба и даље да важи – закључује Вукосављевић.

Коментаришући овај срамни испад Милерове, председник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић каже за Информер да је непријатно изненађен.

– Ово јесте страшан скандал! Милерова је злоупотребила гостовање на сајму. То што је причала уопште није било на њеном нивоу – подвлачи Аврамовић.

РУСКИ ГЕНЕРАЛИ ТВРДЕ: С-500 Прометеј ће збрисати амерички ТХААД

Испунила задатак

На другој страни, главни уредник „Новости“ Милорад Вучелић убеђен је да је Милерова позвана у Београд да каже управо то што је рекла.

– Херта Милер је само испунила задатак за који је ангажована. То што је изјавила почива на стереотипима и српској самомржњи њених домаћина. Све што је нобеловка рекла је чиста лаж! Узгред буди речено, она и није неки нарочит писац, већ је више острашћени политички активиста… – закључује Вучелић.

 

Извор: Informer.rs