Србија

Живковић: Вучић је увео председнички систем, а сада иде ка султанату

Фото: Јутјуб

Београђани су решили да кажу “не” Вучићу и то је задатак за нас из опозиције да направимо модел наступа који ће омогућити његово рушење, каже у интервјуу за “Блиц” председник Нове странке Зоран Живковић.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он истиче да се власт не мења због спољног притиска ни због феноменалне кампање, него кад грађани кажу збогом.

– Доста је људима свега што је Вучић урадио “први пут у историји”, доста им је “највећих плата”, то само патолошки лажов може да каже. Он себе с Титом пореди, то су глупости. Београђани су решили да га склоне, као што су грађани Србије 2000. решили да кажу Милошевићу довиђења. Сигурно је више од 50 одсто људи који излазе на изборе спремно да гласа против Вучића.

НЕМАЧКИ НАУЧНИЦИ: Наше откриће промениће историју човечанства

Да ли сте донели одлуку о наступу на београдским изборима?

– Рекли смо да улазимо у коалицију ако она има шансе да буде победничка, велика, а не цензус коалиција. Весна Ракић Водинелић је наш кандидат за градоначелника. Она је врхунски правник, радила је на Правном факултету и као асистент и као доцент и као професор. 1996. је истерана с факултета јер је радила на истраживању крађе која се тада десила. Учествовала је у доказивању крађе 2000. у време Милошевића и у разоткривању крађе 2017. године. Њени професионални квалитети и политички став се не доводе у питање. Међутим, ако дођемо до коалиције у којој ће бити понуђени објективно бољи кандидати, ми ћемо подржати.

Да ли је бољи Шутановац?

– Шутановац се није изјаснио да ли ће бити кандидат, па то још не сматрам формалном кандидатуром. Али наравно да причамо о свему.

Сви у опозицији причају о једној колони, али никако да дођете до договора.

– Ја не причам. Мислим да је боље да буде више колона у проевропском делу опозиције. Александра Шапића, радикале и ЛДП не сматрам опозицијом. Са Дверима, ДСС-ом и антиевропским партијама немамо заједничке циљеве, па с њима можемо да сарађујемо само око изборних услова, из ЂБ су рекли да иду самостално. Остају ДС, СДС, ПСГ, „Не да(ви)мо Београд“, Јеремић. Ту треба формирати две колоне. Једну коалицију проевропских демократских странака и другу, коалицију покрета.

Јесте ли разговарали са Ђиласом, Јеремићем…?

– Не. Са Јеремићем нисам разговарао деценију, са Ђиласом не о политици скоро. Не личи ми да се кандидовао.

Зар не мислите да је оно што је рекао кандидатура? И како коментаришете приче да су Ђилас и Шапић Вучићеви тројански коњи?

– Очекујем од озбиљних људи да кажу хоћу или нећу, а не да се нагађа. Нова странка сигурно неће бити у коалицији која ће подржати Ђиласа. Нико у НС није фасциниран његовим градоначелништвом. Без обзира што је био дупло бољи од ових сада, то је и даље недовољно да га подржимо. Шапић је одличан спортиста, духовит момак, али рекао је да не бежи од сарадње са СНС-ом. Значи, довиђења.

Очекујете ли ванредне парламентарне изборе?

– Ванредни избори су овде редовна појава. Нисмо имали редовне. Могуће да ће расписати и парламентарне изборе да би смањио значај београдских. Мислим да греши, као што је погрешио Милошевић 2000. године, и Тадић 2012. На путу је да због тога изгуби власт и то је добро.

Kоји би били домети СНС да Вучић не носи листу?

– Вучић ће себе да стави у назив листе за Београд јер нема адекватног кандидата. То ће бити туча у њиховим редовима. Без њега, нема шансе да би успели да освоје 30 одсто, а то значи губитак избора.

Kако оцењујете рад Ане Брнабић?

– Она се представља као председник Владе, а реално је Вучићев пратећи вокал. Он је променио Устав тиме што је увео председнички систем. На ивици је да пређе ниво председничког система и уђе у систем султаната. Ништа се није десило у тих 100 дана Владе. Имали смо тетку из Kанаде, шести пут отварање исте фабрике. Све је лаж. Врх СНС и њихови коалициони партнери узели су неке паре на крађу и корупцију, чланови на нижем нивоу добијају сатисфакцију да их возе аутобусом до Батајнице, да добију постер Вучића и сендвиче, али ни они не живе боље него нешто очекују.

Однос са Јанковићем

Никада нисте објаснили зашто сте прекинули сарадњу са Јанковићем.

– Ми смо дуго причали о његовој кандидатури и даљем политичком деловању. Без обзира на државни посао, није имао искуство у политици, а ја сам ту годинама… Имали смо договор шта ћемо урадити после избора, али он то није реализовао.

ОГОРЧЕНИ ОТАЦ МЛАДИЋА ПОГИНУЛОГ У ВОЈНОЈ ФАБРИЦИ: Нуде ми новац да ћутим, али мој мртав син није на продају!

Шта је био договор?

– Да се формира једна нова странка или да он преузме вођење Нове странке, да не трошимо паре на потписе и да са те позиције са јасним циљевима и темпом почнемо припреме за београдске изборе већ пети дан после председничких избора. Не знам који су разлози што је одустао. Вероватно се сетио после избора да му не требају политичари.

 

Извор: Blic.rs