Свет Србија

ЗАПАД УДАРИО ШАМАР ТАЧИЈУ: Ти си крив за неуспех

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

ЕУ, САД и Велика Британије су, према писању приштинских новина одбациле Тачијеве наводе да је Специјални суд за злочине тзв. ОВК формиран под њиховим притиском и да је с тим у вези било неке „трговине“

Дан након што је косовски председник жестко критиковао међународну заједницу због неисупњених обећања према Косову, ЕУ, САД и Велика Британија су указале на неуспехе институција у Приштини за које је, како кажу, одговоран Хашим Тачи, пише приштинска Коха.
ЕУ, САД и Велика Британије су, према писању тог, листа одбациле Тачијеве наводе да је Специјални суд за злочине тзв. ОВК формиран под њиховим притиском и да је с тим у вези било неке „трговине“.

Амбасада Велике Британије, наиме, негирала је да је давала било каква обећања институцијама у Приштини у замену за формирање Специјалног суда, а чланство у међународним организацијама, како наводе, зависи од специфичних критеријума сваке институције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић изјавила је да европска перспектива Косова* зависи од тога колико брзо ће Приштина да спроведе реформе у области владавине права и економије.

Додала је и да дијалог Београда и Приштине напредује, али и да Косово нема времена за дубљење.

Амбасада САД у Приштини је саопштила да ће сарадња са Спецјалним судом ојачати међународну позицију Косова и да та земља подржава чланство Косова у међународним организацијама.

Тачи је, наиме, дан раније на представљању извештаја о томе каква је перцепција грађана Косова, Албанаца и Срба, о Специјлном суду за ратне злочине ОВК, који су сачиниле невладине организација, изјавио је да је на формирање тог суда пристао да би одржао стратешко партнерство са САД, ЕУ и НАТО

– Пристао сам да водим неправичан историјски процес према Косову, упркос масовном политичком и грађанском мишљењу према формирању овог Суда – рекао је Тачи и додао да је Приштини с друге стране обећано да ће, ако Специјални суд буде формиран, убрзо постати члан Савета Европе, да ће добити визну либерализацију , да ћемо имати масовну подршку за чланство у Унеско, да ћемо успоставити Оружане снаге и добити нова признања косовске независности.

Косово је, казао је Тачи, одржало реч, основало је Специјални суд, али међународна заједница није испунила ни једно од својих обећања.

Уместо тога, устврдио је Тачи, европски пут Приштине је сада отежан.

Оснивање Специјалнолног суда је дошло као међународна политичка потреба, прецизирао је Тачи истакавши да Приштина на то треба да гледа као на предност и прилику да се очисти од мрља, пренели су медији.

– Као предсдник државе, посвећен сам истини и помирењу. Али Специјални суд ће бити само правда у мору неправде која се десила на Косову. Питање је да ли ће донети истину и да ли ће овај суд донети међуетничко помирење – упозорио је Тачи и додао да будући да је тај суд формиран само за суђење Албанцима за злочине над Србима у међувремену, како је рекао, „расте ентузијазам за Србе и Србију „.

Тачи је рекао да формиање Специјалног суда значи и неповерење према Албанцима, те да је одлука о оснивању тог суда дошла више као политичка потреба међународне заједнице, него истинске правде.

Док је Тачи критикковао међународну заједницу због наводно неиспуњених обећања скуп је напустио амбасадор Велике Британије у Приштини.

Према извештају невладиних организација, који је био предмет овог скупа, већина грађана Косова није упозната са сврхом, мандатом и обимом деловања овог суда.

Специјални суд је основан за злочине тзв. ОВК над Србима у периоду од 1. јануара 1998. године до 31. децембра 2000.

Резултати овог истраживања су показала да албанска заједница сматра да ће оптужнице бити селективне и непотпуне, док Срби изражавају неповерење у ту правосудну институцију.

Две трећине, или 69 одсто испитаника српске националности верује да је мало вероватно да ће Специјални суд за Косово донети правду за српске жртве, а чак 82.1 одсто испитаника српске националности и скоро половина испитаника албанске националности сматра да је угрожена безбедност сведока који ће се наћи пред Специјалним судом.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug